Tekijänoikeuden asialla

Lukuaika: 2 minuuttia

Tekijänoikeuden asialla

Kaleeriorjilla ja piiskanheiluttajilla on yhteinen edunvalvontajärjestö.

Hämärän kellarin ovi narahtaa auki ja minua tervehtii tunkkaisen ilmavirran lisäksi musta hiuspehko. Haastateltavani Ville Vitut ei näytä yhtä katkeralta kuin pseudonyymi antaisi olettaa.

Treenikämpän perältä löytyy Villen luola, jonka näyttää vallanneen piuhasotku ja kasa vilkkuvia laitteita. Leppoisan oloinen hevari tarjoaa minulle kahvia keittimestä, jonka ulkonäkö saa minut kieltäytymään kohteliaasti. Olen tullut esittämään muutaman kysymyksen Persostosta, vaihtoehtoisesta tekijänoikeusjärjestöstä, jota Ville edustaa.

Persosto on vastareaktio Teostolle, joka on säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikin kustantajien tekijänoikeusjärjestö. Se edustaa noin 19 000 kotimaista ja noin kahta miljoonaa ulkomaista musiikin tekijää ja kustantajaa. Mutta kysytäänpä Villeltä, mikä tässä sitten mättää.

Onko tämä vitsi?

”Ei.”

Keitä te olette?

”Persosto lähti liikkeelle itsenäisissä musiikkipiireissä turhautumisesta vallitsevaa tekijänoikeusjärjestelmää kohtaan. Monelle nuorelle musiikintekijälle selviää asteittain karu totuus siitä, kuinka vaikeaa musiikkia on saada kuuluville, kuinka paljon hyvää musiikkia jää kuulematta, ja kuinka musiikkibisnes on elitistinen, itseään suojeleva järjestelmä, josta reiluus on kaukana.”

Logo kertoo jo paljon, mutta mistä tässä on kyse?

”Persosto on rekisteröimätön yhdistys, jonka aatteena on vastustaa nykyistä musiikin jakeluinfrastruktuuria ja aktivoida tekijänoikeuksien haltijoita pitämään kovempaa ääntä oikeuksistaan.”

Teoston tehtävänähän on juuri pitää huolta siitä, että musiikin tekijät saavat rahaa teoksiensa esityksestä ja tallentamisesta. Millä tavalla Teosto ei täytä tehtäväänsä?

”Syvin ongelma on se, että sama järjestö edustaa sekä musiikin tekijöitä että kustantajia. Kustantajat haluaisivat myydä ihmisille mahdollisimman suuria painoksia parinkymmenen euron muoviläpysköitä. Tekijät taas haluaisivat saada musiikkiaan kuuluville sekä jonkinlaisen korvauksen työstään.”

”Levyteollisuudessa eletään nyt murrosaikaa. Kun levyt eivät oikein menekään kaupaksi, jää artisti väliinputoajaksi helpommin kuin koskaan. Ihmiset eivät haluaisi maksaa kymmeniä euroja levyistään ja tätä vastaan protestoidaan sillä, että musiikista ei maksetakaan mitään. Samalla levyteollisuus ja Teosto ajavat läpi pakkokeinoja, kuten järjettömiä kopiointisuojauksia. Se puolestaan lietsoo lisää kapinamieltä kuluttajissa.”

Mikä sitten on ratkaisu?

”Korottaa äänensä ja yrittää saada muutkin tekemään niin, purra hammasta ja odottaa. Oikeudenmukaista systeemiä odotellessa kannattaa pitää huolta omista oikeuksistaan ja miettiä, millä lisensseillä tuotoksiaan levittää. On artistille hyödyllistä, että osa tuotannosta on kaikkien kuultavissa. Kaikkea ei voi kuitenkaan ilmaiseksi antaa, paitsi jos sitten leipä tulee jostain muualta. Yleensä tulee, sillä ei musiikilla tässä maassa elä muut kuin paatuneimmat hittirobotit.”

Mitä Persoston toimintaan kuuluu?

”Meitä on hyvin pieni joukko, joten laajamittaista järjestötoimintaa ei vielä ole. Kunhan rivimme kasvavat, voimme painostaa ääniteteollisuutta hyväksymään sellaiset säännöt, jotka todella toimivat. Kotisivuillemme tulee ladattavaksi sopimuspohjia, joita voi käyttää mallina sopiessaan oman älyllisen pääomansa käytöstä.”

Miten Persostoon voi liittyä?

”Käyttämällä Persosto-logoa julkaisussaan ja ilmoittamalla siitä meille sähköpostitse.”

Entä jos kuulunkin Teostoon?

mainos

”Toivotamme myös tervetulleeksi ne, jotka joutuvat käytännön syistä kuulumaan siihen, mutta Teoston kantaa asiaan en osaa arvailla.”

Mihin sitoudun liittyessäni?

”Etpä juuri mihinkään. Meillä ei ole vielä resursseja kuunnella murheitasi. Jokaisen tulee tiedostaa omat oikeutensa ja sopia itse siitä, miten älyllistä pääomaansa antaa käyttää. Sitä on tekijänoikeus.”

_______________

Mikä vitun Ville?

Ville esiintyy pseudonyymin takana, sillä hän ei sanojensa mukaan tykkää julkisuudesta eikä koe henkilöllisyyttään olennaiseksi seikaksi.

Ensimmäisessä bändissään Pofony (1999–2004) Ville vielä vaikutti omalla nimellään, seuraavassa yhtyeessään Medeia (2004–2007) taas nimellä b. Nykyinen nimi astui voimaan uusimman projektin, Kasvaimen, myötä. Kasvain on seitsenhenkinen suomenkielistä, monivaikutteista äärimetallia tekevä kokoonpano, joka valmistelee ensi syksylle tähtäävää lp-julkaisuaan Maailman palkka.

persosto(a)gmail.com

www.persosto.org

Suvi Karjalainen

  • 9.9.2009