Kirjoittanut Otto Bruun

Tehtaat haltuun

Lukuaika: < 1 minuutti

Tehtaat haltuun

Osin valtion omistama Stora Enso järkytti viime kuussa ilmoittamalla sellutehtaiden lakkauttamisesta.

Osin valtion omistama Stora Enso järkytti viime kuussa ilmoittamalla sellutehtaiden lakkauttamisesta. Kemijärveltä lähtevät lähes viimeiset teollisuuden rippeet, kun kannattava tehdas ajetaan alas tilanteessa, jossa suuri tarjonta on painanut hintoja alas. Espanjassa vastaava kriisi johti tehtaan siirtämiseen työntekijöiden yhteisen osuuskunnan alaisuuteen.

Baskimaan Mondragónin osuuskunta perustettiin kriisitunnelmissa vuonna 1956 sisällis- ja maailmansotien jälkeen. Alueen työttömyys oli tuolloin yli 20 prosenttia. Nyttemmin yli 50000 työntekijä-omistajan osuuskuntaa hallitaan ”ihminen ja ääni” -periaatteella. Se on yltänyt taloudelliseen menestykseen ja lisännyt työpaikkoja myös viime vuosien kovenevassa kilpailussa, vaikka osuuskunnan julkilausuttu tavoite on taata myös työntekijöidensä työpaikkojen jatkuvuus.

Mondragónin osuuskunnasta on kasvanut alueen suurin taloudellinen toimija, joka vastaa noin neljästä prosentista Baskimaan tuotantoa. Siihen on vuosien aikana sulautunut myös muita lakkautusuhan alaisia tehtaita. Osuuskunta kattaa nykyään kaikkea eettisestä pankista ja yliopistosta metalli- ja elektroniikkateollisuuteen.

Monet talousteoreetikot ovat yllättyneet osuuskunnan loistavista tuloksista. Sitomalla työntekijät omistusosuuksin osuuskuntaan he tuottavatkin tehostamis- ja joustavoittamisvimmaa parempia tuloksia.

Osuuskuntamuotoinen toiminta on myös mahdollistanut kauaskatseisen päätöksenteon – päätöksiä ei tehdä huonon vuoden saati kvartaalin lukemien pohjalta.

Mondragónin osuuskunta osoittaa, että liiketoiminta voidaan järjestää tavalla, joka voisi olla kiintoisa myös Kemijärven metsänomistajille ja sellutehtaan työntekijöille. Koko Kemijärven kaupunkia ei haluta ajaa alas valtion osittain omistaman yrityksen päätöksestä, mutta Stora Enso ei myöskään aio myydä tehdasta kilpailijoilleen. Kelpaisiko osuuskunta?

Otto Bruun