Kirjoittanut jukka vuorio

Tehdään se yhdessä

Lukuaika: < 1 minuutti

Tehdään se yhdessä

Voimakalenteri: Anarkismi onkin erittäin kaunis ajatus. Yhdessä tekemistä, välittämistä ja vastuun kantoa.

TOIMINTA Olen pitkään, vähintään jo viisi vuotta, miettinyt omaa poliittista suuntautumistani. Vaikka 18-vuotiaana äänestinkin kaikenmaailman velttovirtasia ja samiaaltosia, ja vielä pari vuotta nuorempana olin innokkaasti aikeissa liittyä kokoomusnuoriin, olen ihan oikeana aikuisena äänestänyt jotakuinkin vuorotellen vihreitä ja vasemmistoa. Paitsi muutamissa vaaleissa, kun olen ollut enemmän suuntautuneempi anarkismiin ja vastustanut koko hemmetin edustuksellisen demokratian systeemiä. Tai niitten systeemiä, kuten joskus olen tavannut sanoa.

Anarkismi onkin erittäin kaunis ajatus. Yhdessä tekemistä, välittämistä ja vastuun kantoa. Kun ideologiaan liitetään vielä eko-etuliite, tulee siitä kauniimpi, ja ehkä vähän radikaali. Ehkä jopa niin radikaali, että koko hommeli on katsottu monessa yhteydessä parhaaksi sotkea vain ja ainoastaan mustahuppuisiin tyttöihin ja poikiin, jotka parhaimmillaan (tai pahimmillaan) ajavat takaa mellakkapoliiseja.

Helsingin uudessa sosiaalikeskuksessa tähän pääsee tutustumaan ei pelkästään teorian vaan ilahduttavasti käytännön merkeissä. Siis siihen rakentavaan puoleen, ei mellakointiin. On työryhmiä, kädentaitoja ja yhteisöllisyyttä.

Eräs kiinnostavimmista työryhmistä on villivihannesten tunnistamiseen, keräämiseen ja käyttöön keskittyvä, koko päivän kestävä tutustumisretki luontoon. En tiedä minkälaisia villivihanneksia kasvaa toukokuun alkupuolella, mutta aion hitto sentään mennä tutustumaan asiaan. Käsittääkseni ainakin nokkosia puskee jo esiin, ja niiden syöminen on megaterveellistä, tosin kai suoraan nokkospuskasta niitä ei voi suuhunsa tunkea.

Rikkaruoho, ekoanarkistiset toimintapäivät 8.–10.5. Sosiaalikeskus Satamassa, Kyläsaarenkatu 11, Helsinki. http://rikkaruoho.takku.net

Jukka Vuorio