Tavallinen ©Hessu

Lukuaika: 2 minuuttia

Tavallinen ©Hessu

Turun Suxes-baarin seinillä poseeraa elokuun ajan joukko drag-kuninkaita ja -kuningattaria, neljältä kuvaajalta 26 kuvaa, jotka vaihtuvat viikoittain.

Yksi näyttelyn kuvaajista on projektin vetäjä, taiteilija ©Hessu, joka esiintyy kuvissa myös itse. Näyttelyyn on yhdistetty Open stage, jonne kuka tahansa saa tulla vetämään drag-shown.

”Opiskelin Kristiina-instituutissa aikoinaan Helsingin yliopistossa queer-tutkimusta”, ©Hessu kertoo.

Queer on homo-, lesbo-, trans- ja biseksuaalien yleisnimitys.

”Aioin itse osallistua ensimmäiseen dragking-kilpailuun vuonna 2000 Helsingissä, mutta muutin mieleni”, ©Hessu muistelee.

”En pitänyt kilpailun ajatuksesta. Eihän persoonallista erilaisuutta voi kilpailuttaa. Sen sijaan ryhdyin valokuvaamaan esiintyjiä. Siitä kehittyi idea kuvata myös itseäni eri dragking-hahmoissa valokuvaaja Cap Mountaineousin kanssa.”

Myös muut queer-projektin tutkijat osallistuivat kuvauksiin seitsemän vuoden ajan erilaisissa roolihahmoissa. Kuvasarjassa esitetään still-kuvia olemattomista elokuvista.

”Kuvia on tullut ajan mittaan niin valtavasti, että halusimme julkaista niitä.”

©Hessu perusti yhdessä valokuvaaja Eeva von Hännisen kanssa The International Drag King Clubin, jossa valokuvat yhdistetään live-esiintymiseen.

”Haluan luoda foorumin, jossa ihmiset voivat ilmaista itseään sellaisena kuin ovat tai voisivat olla. Hyvä ihminen ja taiteilija on sellainen, joka ei vertaa itseään muihin.”

©Hessun ja von Hännisen päämäärä on Drag King Clubin maailmankiertue, joka päättyy Helsinkiin.

”Se on vanha vitsi. Ensin pitää kiertää Berliini, Lontoo, Palm Springs ja Tokio. Kun maailma on valloitettu, voi kuvia näyttää Helsingissäkin.”

Itse asiassa ©Hessun kuvat ovat jo kierrelleet Helsingin klubeja. Turusta ponkaisevan maailmankiertueen jälkeen on tarkoituksena tehdä kirja koko turneesta.

©Hessun kuvat johdattavat queersankaruuden ankaraan arkeen. Transu ei ole vain trooppisissa meikeissä pelmuava estradifriikki vaan myös arjen kimmajätkä.

Poikkeavuus seksuaalisuudessa horjuttaa yhteisön tasapaksuuden pilareita ja saattaa aiheuttaa vainoharhaisuutta, mutta ©Hessun hassuttelevassa toisena olemisen tosileikissä transpersoonasta tulee normaaliutta.

©Hessu haluaisi, että syntyisi uusia käsitteitä kuvaamaan erilaisuutta, koska monet nimitykset ovat leimaavia. Taiteilija haluaa pysyä anonyyminä. ©Hessuna hän voi olla oma itsensä.

”©Hessu on sellainen tavallinen yleisnimi, ja minulla on nyt copyright siihen. Koen ansainneeni sen. Se on myös tsoukki Andy Warholille ja brändimaailmalle yleensä.”

Mutta ennen ©Hessun maailmanvalloitusta Suxesissa juhlitaan Turun Pride-tapahtumaa 6. elokuuta. ©Hessu toivoo Open stagelle paljon esiintyjiä, onhan Suxes Turun ainoa gay-baari ja ©Hessun mielestä kaupungin paras mesta.

Turku Euroopan kulttuuripääkaupunki underground esittää: The International Drag King Club. Cap Mountaineousin, Eeva von Hännisen, Merja Hannikaisen & ©Hessun valokuvanäyttely Turun Suxes-baarissa, Yliopistonkatu 9. Ilmoittautumiset Open stagelle ilarima@nic.fi. Kauempaa tulevat esiintyjät voivat kysellä majoitusta Turun Kirjakahvilasta. Turun Gay Pride -tapahtuma 6.8.

Erkki Pirtola

mainos

  • 30.6.2011