Lukuaika: < 1 minuutti

Tätäkö kissa ostaisi?

Barffaus – lemmikkiruokavalioiden kuuminta muotia.

BARF eli bones and raw food tarkoittaa kissojen ja koirien luonnonmukaista raakaruokintaa.

Barffauksessa pyritään syöttämään eläimelle mahdollisimman puhtaita raaka-aineita. Ihanteena on riista, jota eläin pyydystäisi vapaana luonnonoloissa.

Kaikki eivät ole kuitenkaan yhtä mieltä barffauksen eduista.

Kissojen ja koirien nykyinen ruokavalio on teollistuneen yhteiskunnan tulosta. Kotieläinten kuivarehu kehitettiin 1970-luvulla Yhdysvalloissa. Tänä päivänä se on usean kissan ja koiran pääasiallinen ravinnonlähde.

Kuivamuonan lisäksi eläimille tarjoillaan niin sanottua märkäruokaa, joka voi olla purkin etiketin mukaan esimerkiksi ”nautaa”, ”lammasta”, ”tonnikalaa” tai ”lohta”. Mitä purkki todellisuudessa sisältää, on monelle kuluttajalle kysymysmerkki.

Suomalaista eläinruokatuotantoa on vain vähän, ja suurin osa meillä myytävästä eläintenruoasta on tuontitavaraa. Viime aikoina kotieläimille on alettu valmistaa myös teollista ruokaa barffauksen hengessä. Myös kotimainen Atria toimittaa eläinruokatuottajille raaka-aineita BARF-tuotteisiin.

”Suomessa on hyvä tilanne. Meillä elintarvikkeeksi kelpaamattomat teurastuksen sivutuotteet voidaan toimittaa kotieläinten rehuteollisuuteen ja turkiseläinten ravinnoksi. Näitä ovat esimerkiksi sorkat, mahalaukut, veri ja ruhojen puhdistuksessa syntyvä liete”, Atrian lihaliiketoiminnan johtaja Matti Perälä kertoo.

Vallilan eläinlääkäriaseman eläinlääkäri Mia Norrgårdin mielestä barffaavalle eläimelle voi tarjoilla monipuolisesti teuraseläimen eri osia. Ihan kaikkea ravintoa kissat ja koirat eivät kuitenkaan voi hyödyntää.

”Jänteissä ei ole eläimen tarvitsemaa proteiinia. Laatu ja sulavuus on lihassa parempi. Eläin ei voi hyödyntää sivutuotteita yhtä hyvin kuin lihaa.”

Teolliseen ruokaan lisätyt vitamiinit ja kissalle elintärkeä tauriini pitävät monen eläimenomistajan teollisessa ruoassa kiinni. Tämä siitäkin huolimatta, että useissa valmisruoissa on mukana teurasjätteen lisäksi runsaasti viljaa, jolle useimmat eläimet ovat yliherkkiä.

Norrgård kertoo, että myös Suomessa eläinlääkärit neuvovat yleisesti välttämään barffausta. Itse hän suosittelee sekaruokavaliota. Tämä vaatii omistajalta kuitenkin paneutumista. Oleellista on huolehtia eläimen ruokavalion monipuolisuudesta.

”Terveellinen ruokavalio ei ole vain lihaa, luuta ja salaattia.”

Sini Mononen

  • 2.2.2012