Kirjoittanut Jari Tamminen

Tätä älä ohita

Lukuaika: < 1 minuutti

Tätä älä ohita

Arvostelussa Uusi pasifistin taskukirja.

Vasemmassa kyynärvarressani lukee PAX, se auttaa muistamaan prioriteetit. Poikani toinen nimi on Pax, se alleviivaa ne.

Rauhanjärjestö Sadankomitea on julkaissut uusintapainoksen jo aikaa sitten loppuunmyydystä Pasifistin taskukirjasta, joka auttaa hahmottamaan rauhankysymysten problematiikkaa ja haasteita.

Teoksessa fiktio kohtaa faktat. Fiktiivinen Tapaus Sadistan -tarinassa kalevalaisten ja pohjalaisten käymän sisällissodan kautta käydään läpi nykyaikaisten konfliktien muotoja ja kehitysvaiheita.

Koto-Suomelta vaikuttavaan kehykseen on istutettu elementtejä muun muassa Israelin ja palestiinalaisten konfliktista, Irakin ja Afganistanin miehityksistä sekä Jugoslavian hajoamissodasta. Al-Qaida, IRA ja Nato lyövät yhteen ja kättä Pohjolan perukoilla, vain nimet on muutettu.

Fiktiivisen alkukevennyksen jälkeen kirja keskittyy faktoihin. Läpi käydään pasifismi käsitteenä eri koulukuntineen, itseironiaa ja -reflektiota unohtamatta.

Asepalveluksen suorittaneena ja kertauksissakin käyneenä en ole tekijöiden kanssa kaikesta ihan samaa mieltä, mutta näin sen kuuluukin mennä: eri mieltä saa olla ja keskustelua pitää käydä. Pasifistin taskukirja on ohittamaton osa kotimaista sodanvastaista keskustelua.

Hellsten, Kallio & Metsämäki (toim.): Uusi pasifistin taskukirja. Suomen Sadankomitean liitto 2011. 210 s. Neljä tähteä.

Jari Tamminen