Tanssiva sukupuu

Lukuaika: < 1 minuutti

Tanssiva sukupuu

Tanssiryhmä palasi juurilleen & löysi Stalinin vainoja, punakaartin komentajan, evakkomatkoja & pieniä kohtaloita.

Koreografi Ari Numminen on väsynyt mies. Tampereen konservatorion kansantanssilinjan opiskelijoiden päättötyö on ollut kokeneelle ohjaaja-koreografille kokonaisvaltainen voimanponnistus.

”Annoin opiskelijoille kesällä tehtäväksi tutkia omaa sukuaan nälkävuosista lähtien. Niistä tarinoista valitsin teatterille käyttökelpoisimmat.”

Parikymppisellä opiskelijalla on yleensä mielessä lähinnä tämä hetki – ja tuntematon tulevaisuus.

Numminen halusi pistää nuoret miettimään menneisyyttä, jotta he voivat sijoittaa itsensä tähän päivään. Hänestä juurien tutkiminen tekee hyvää kaikille suomalaisille.

Tarinoista löytyi Stalinin vainoja, punakaartin komentaja, evakkomatkoja, siirtolaisuutta ja monia pieniä inhimillisiä kohtaloita.

”Kun purimme sukututkimusta ja nuoret kertoivat omin sanoin vaikka mummonsa tarinan, tuli tunnekuohuja. Todella tajuaa, miten joku on kuollut sodassa 20-vuotiaana tai jäänyt orvoksi 16-vuotiaana.”

Sukututkimuksesta syntynyt Kuusen alta heränneet -teos on Nummisen mukaan yltiöisänmaallinen sekoitus kansantanssia ja nykytanssia, puhetta sekä kuorolaulua.

”Päättötyössä halusin laittaa opiskelijat käyttämään esiintyjyyttään mahdollisimman monipuolisesti. Täytyy löytyä myös itsetutkiskelua, havaintojen tekemistä ja yhteiskunnan tutkimista.”

Numminen kokee, että työskentelytapa on ollut tanssinopiskelijoille sokki.

”Opiskelijat jäävät helposti rutiinin vangiksi, mikä kuuluu lajiin. On pakko oppia perusasiat, ja kun instrumentti on omassa kehossa, syntyy eräänlainen narsistinen tyhjiö, jossa vain kelaa, miltä näyttää ja miltä itsestä tuntuu”, Numminen pohtii.

Kun opettajan esimerkin toistosta ja treenaamisesta täytyy alkaa tuottaa taidetta, tarvitaan tahtoa ja omaa näkemystä.

”He ovat joutuneet kylmään kyytiin, mutta se on tuottanut tulosta, ja passiivisuus on pikkuhiljaa hellittänyt.”

Kuusen alta heränneet on Nummisen mukaan teatteria, jossa on paljon tanssia. Katsojalle hän lupaa suuria isänmaallisia tunteita ja nostalgialihaksen vetreytymistä.

Kuusen alta heränneet Tanssiteatteri MD:n Hällä-näyttämöllä Tampereella 16. & 17.12. kello 19 & 18.12. kello 16. Nummisen aisaparina ohjaus- ja koreografiatyössä on toiminut Jouni Prittinen & kuoromusiikin sovituksesta vastaa Ritva-Liisa Kangasluoma.

Sinikka Tierna

  • 13.12.2010