Kirjoittanut Jari Tamminen

Tankki täynnä toivoa

Lukuaika: 2 minuuttia

Tankki täynnä toivoa

Mohamed Fahmy maalasi tankista kuvan, joka alkoi elää omaa elämäänsä. Nyt Fahmy saapuu Suomeen.

Vallankumouksen aatteet on perinteisesti maalattu seinille. Mohamad Fahmy, taiteilijanimeltään Ganzeer, heräsi tekemään poliittista katutaidetta, kun arabikevään kansannousujen aalto saapui Egyptiin.

Graafikkona työskennellyt Fahmy on yksi Egyptin tunnetuimmista katutaiteilijoista. Hän itse mieltää itsensä taiteilija-aktivistiksi ja vallankumouksen kuvittajaksi.

”Vallankumous muutti maailmani mustavalkoiseksi. Graafinen suunnittelu menetti merkityksensä. Haluan käyttää loppuelämäni tehden jotain, jolla on merkitystä.”

Fahmyn tunnetuin teos on kairolaista seinää vuosina 2011–2013 koristanut panssarivaunu. 1/1-mittakaavaan maalatussa kuvassa tankki kohtaa leipälähetin. Leipiään kuljettavat pyörälähetit ovat tuttu näky Kairon kaduilla. Tankit puolestaan tulivat tutuiksi, kun hallitus ja armeija kurittivat mielenosoittajia.

Parivuotisen elinkaarensa aikana teos koki monta muodonmuutosta. Useat taiteilijat kävivät maalamassa omia töitään sen viereen ja lomaan. Lopulta tankki maalattiin piiloon.

”Evoluutio kuuluu katutaiteeseen”, Fahmy sanoo.

Kuva nousi arabikevään symboliksi. Heinäkuussa Fahmy saapuu Suomeen.

HIAP, Helsinki International Artist-in-residence Programme, on kutsunut hänet kahden kuukauden mittaiselle visiitille Suomenlinnan taiteilijaresidenssiin. Odotettavissa on luvallista taidetta.

”Luvattomien töiden tekemisestä saa adrenaliinikiksit, mutta luvallisissa töissä on aikaa tehdä huolella”, Fahmy sanoo.

Ulkomailla hänen teoksensa ovat liittyneet paikallisiin kysymyksiin. Frankfurtissa, Euroopan keskuspankin kotikaupungissa, hän yhdisti eurosetelit lapsisotilaisiin ja kyhäsi ison muraalin liimaamalla eurokolikoita seinään.

”Toivottavasti pystyn tuottamaan Suomeen liittyvää materiaalia. Haluan oppia maastanne niin, että se vaikuttaa teoksiini.”

Viranomaiset eivät juurikaan ole puuttuneet Fahmyn työskentelyyn. Syy on Fahmyn mielestä yksinkertainen.

”Hallituksella taitaa olla käsissään suurempia ongelmia. Taide on usein rauhanomaisin tapa protestoida.”

Hän ei silti elättele fantasiaa taikatempusta, joka muuttaa kaiken kertaheitolla.

”Maailmassa piisaa ongelmia, ja toivon, että taiteeni voi olla osa ratkaisua. Ratkaisu ei tietenkään ole lopullinen. Kyseessä on ennemminkin pitkä keskustelu.”

_______________

Vapauden naamio

Vuonna 2011 poliisi pidätti Mohamad Fahmyn kesken Mask of Freedom -tarrojen liimailun. Pidätyksen peruste oli hallituksen vastaisen propagandan levittäminen.

Nettiyhteisö, ihmisoikeusjärjestöt ja media asettuivat tukemaan Fahmya. Twiitit sinkoilivat, ja jotkut valmistivat t-paitoja, joihin oli painettu pidätykseen johtanut tarra. Vuorokauden sisällä t-paitoja oli jo saatavilla Tahrir-aukiolla.

mainos

Fahmy vapautettiin samana päivänä ilman syytteitä. Pidätys kääntyi taiteilijan eduksi. Mask of Freedom levisi netissä ja mediassa laajalle, ja taiteilijasta kiinnostui myös kansainvälinen media, muun muassa CNN.

Jari Tamminen