Tampereen yliopisto vs. Sodexo-boikotti

Lukuaika: < 1 minuutti

Tampereen yliopisto vs. Sodexo-boikotti

Maailma lyhyesti: Tampereen yliopiston hallintojohtaja Timo Lahti kutsui keskiviikkona 15. huhtikuuta poliisin Tampereen yliopiston Linna-rakennuksen aulaan poistamaan opiskelijat, jotka jakoivat tietoa ravintolapalveluyritys Sodexosta, Toimiva yliopisto -verkosto kertoo lehdistötiedotteessaan.

Tampereen yliopiston hallintojohtaja Timo Lahti kutsui keskiviikkona 15. huhtikuuta poliisin Tampereen yliopiston Linna-rakennuksen aulaan poistamaan opiskelijat, jotka jakoivat tietoa ravintolapalveluyritys Sodexosta, Toimiva yliopisto -verkosto kertoo lehdistötiedotteessaan. Verkostoon kuuluu yliopiston opiskelijoita, tutkijoita, professoreita ja muuta henkilökuntaa.

Lahti kävi ilmoittamassa Sodexon ravintolapäällikön kanssa Sodexoa koskevan tiedon jakamisen olevan kiellettyä yliopiston tiloissa. Opiskelijat vetosivat sananvapauteen ja yliopiston tilojen julkisuuteen eivätkä suostuneet poistumaan, jolloin yliopiston hallintojohtaja Lahti kutsui virkavallan häätämään opiskelijat.

Yliopiston Linna-ravintola on yksi lukuisista Sodexon kouluruokaloista. Maailman suurin ruokailu- ja kiinteistöpalveluja tuottava ranskalaisyritys Sodexo omistaa ja muonittaa myös yksityisiä vankiloita ja säilöönottokeskuksia Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

”Esimerkiksi Harmondsworthin maastapoistamiskeskuksesta Heathrow’n lentokentän läheltä on jatkuvasti valunut tietoa epäinhimillisistä olosuhteista, jotka ovat johtaneet lukuisiin itsemurhatapauksiin ja verisiin mellakoihin”, Toimiva yliopisto -verkoston nettisivuilla kerrotaan.

Boikotti ei ole ensimmäinen Suomessa. Vuonna 2007 Nordean pankkitoimihenkilöt aloittivat ruokaboikotin Sodexoa vastaan. Liikkeenluovutuksen yhteydessä Nordean työpaikkaruokala oli siirtynyt Sodexon alaisuuteen, ja työntekijöiden palkat alenivat sadoilla euroilla kuukaudessa. Työehtoja ja vuosilomia huononnettiin merkittävästi.

Nordean ruokaboikotin seurauksena ammattiliitto Suora sai neuvoteltua Sodexon kanssa työntekijöille paremman palkan ja työehdot.

Uutisen pitkä versio Fifissä, fifi.voima.fi

Voima

  • 9.9.2009