Talonvaltaus kukoistaa Gentissä

Lukuaika: 2 minuuttia

Talonvaltaus kukoistaa Gentissä

On poliittisia squatteja, on juhlien järjestämiseen tarkoitettuja, narkkareiden käyttämiä squatteja ja asunnoiksi vallattuja squatteja, joista erikseen voi mainita romaniperheiden squatit. Ja kaikkien näiden yhdistelmiä.

BELGIA ON täynnä tyhjiä, luhistumaan päästettyjä rakennuksia. Pelkästään Brysselistä löytyy noin 20 000 tyhjänä seisovaa rakennusta.

Vallattuja taloja eli squatteja löytyy paljon Belgian suurimmista kaupungeista. Lisäksi kaksi kokonaista pikkukylää on vallattu. Toinen niistä autioitui, kun lähelle alettiin rakentaa ydinvoimalaa.

Valtaukset kukoistavat varsinkin Gentin kaupungissa, jonka sosialistinen pormestari ei usuta poliiseja squattaajien perään.

”Talonvaltaus ei ole laitonta, jos pystyy todistamaan, että kiinteistön omistaja ei ole suunnitellut tekevänsä talolleen mitään”, Gentissä asuva belgiansuomalainen Kim kertoo. Kim oli viisi vuotta sitten mukana valtaamassa Ivago-taloa, joka on entinen puhtaanapitolaitoksen varikko.

SURFFILAUTA MAKAA keskellä muuten siistiä katua. Kim astuu sen yli ja avaa Ivagon portissa roikkuvan ketjulukon. Pihalla on käynnissä pakollinen talokokous, johon Kim liittyy mukaan.

Kaikkien Ivagon noin 15 asukkaan täytyy osallistua kerran viikossa pidettäviin kokouksiin, jotta talon toimet kuten remontoinnit, tiskaukset ja dyykkaukset saadaan sujumaan.

Porukassa istuu 22–45-vuotiaita ihmisiä kaikilta mantereilta. Osa on paperittomia pakolaisia muun muassa Irakista. Talossa on asunut runsaan viiden vuoden ajan lyhyen tai pidemmän aikaa yli sata ihmistä.

Belgiassa vuokrat ovat korkeita ja asunnot usein huonokuntoisia. Talonomistajat käyttävät ihmisten ahdinkoa hyväkseen. Hiljattain Antwerpenissa poliisi pelasti 50 paperitonta maahanmuuttajaperhettä huijatuista vuokrasuhteista.

”Eräskin perhe vuokrasi autoa asunnoksi ja maksoi siitä 500 euroa kuussa”, Kim kertoo.

Kokouksen jälkeen Kim kokkaa ruokaa munista ja dyykatuista vihanneksista. Vieressä kämppis huudattaa stereoita ja laulaa.

”Talon ainoa sähköpiste on täällä keittiössä. Katolla on aurinkopaneelit. Langaton nettiliittymä puolestaan toimii, kun menee kadulle istumaan läppärin kanssa”, Kim luettelee.

PYÖRÄILYMATKAN päässä Ivagosta sijaitsee Vacuum Circus -talo. Kaksikerroksisessa rakennuksessa asuu kuusi ihmistä.

Belgianbrittiläinen David ja hänen toverinsa kävelivät entiseen teollisuusimurimyymälään viisi vuotta sitten avoimesta portista ja iskivät porttiin oman lukkonsa. He alkoivat korjata talon kattoa ja rakentaa makuuhuoneita.

”Kun on päässyt johonkin paikkaan sisälle, laki kotirauhasta tekee valtaajien häätämisen vaikeammaksi”, David kertoo.

Talon ulkomailla asuva omistaja sai tietää valtauksesta kaksi vuotta myöhemmin tultuaan esittelemään sitä ostajille. Hän ei päässyt sisään lukon vuoksi ja alkoi huutaa portilla.

”Kämppikseni heräsi elämöintiin. Omistaja haki leikkurit autostaan, rikkoi lukon ja syöksyi sisään. Hän soitti poliisin paikalle ja samoin teki kämppikseni. Poliisi käski omistajaa viemään asian oikeuteen, jos haluaa meidät ulos täältä”, David kertoo.

Miira Rauhamäki

  • 9.9.2009