Lukuaika: 2 minuuttia

Talonvaltaajista tuli rikollisia

Englannissa & Walesissa talonvaltaajaa voi tästä lähtien odottaa jopa 5 000 punnan sakko tai vankila.

Lain voimaantulo 1. syyskuuta yllätti kaikki – saimme huhuille vahvistuksen vain noin viikkoa aikaisemmin”, kertoo talonvaltaaja Karen Eliot Squatters Action For Secure Homes (Squash) -ryhmästä.

”Se tuntuu absurdilta ja epätodelliselta. Keskiyöllä meistä tuli rikollisia.”

Eliot kertoo konservatiivipuolueen ajaneen lain läpi kaikessa hiljaisuudessa. Halutun lopputuloksen takaamiseksi uusi pykälä lisättiin osaksi lakiehdotusta, jonka läpimeno maan parlamentissa oli jo lähes varmaa.

Karen Eliot arvelee, että lakimuutos rajattiin asuinrakennuksiin, jotta se ei vaikuttaisi haitallisesti esimerkiksi toisinaan valtauksiksi laskettaviin lakkoihin ja työpaikkaprotesteihin. Näin laki saatiin läpi ilman voimakkaiden ammattiyhdistysten vastustusta.

”Ei-asuinkäyttöön tarkoitettujen rakennusten valtaaminen on kuitenkin yhä laillista”, Eliot muistuttaa.

Talouskriisin tyhjäksi jättämien liiketilojen valtaaminen tullee yleistymään, sillä tarve talonvaltaukselle ei ole kadonnut yhdessä yössä. Squashin tietojen mukaan yksin Englannissa on viisi miljoonaa jonotuslistalla olevaa asunnontarvitsijaa. Tyhjillään olevia asuinkiinteistöjä maasta löytyy noin 950 000.

”Monilla ihmisillä ei ole muuta keinoa saada kattoa päänsä päälle. Joten niin kauan kuin on tyhjiä rakennuksia ja kodittomia ihmisiä, niin kauan tulee olemaan talonvaltaajia.”

Valtauskieltoa on perusteltu suurelta osin budjettileikkauksilla, sillä rikokseen syyllistyessään talonvaltaajat eivät enää ole oikeutettuja valtiolta saatavaan oikeusapuun. Säästöjä tästä on väitetty kertyvän jopa 350 miljoonaa puntaa (noin 437 miljoonaa euroa).

Squashin tilaaman ja asiantuntijoiden vahvistaman Can We Afford to Criminalise Squatting? -raportin mukaan kriminalisoinnin kustannukset saattavat nousta jopa 20 kertaa arvioitua korkeammiksi. Oikeusministeriön laskelmissa ei ole huomioitu nousevia asumistukikuluja sekä asunnottomien kuntoutuksesta aiheutuvia kuluja. Lisäksi häätöjen kustannukset siirtyvät poliisille.

Kenties tästä johtuen poliisitkaan eivät ole lakimuutoksen puolella.

Paul McKeever, 140 000 poliisia edustavan poliisijärjestöjen liiton Police Federation of England and Walesin puheenjohtaja, kommentoi vain päivää ennen lain voimaantuloa Twitterissä: ”Talonvaltauksesta tulee rikos. Lisää työtä poliisille samaan aikaan kun hallitus leikkaa poliisibudjettia 20%.”

Budjetin puutteesta huolimatta uusi laki on aiheuttanut jo useita poliisioperaatioita kautta maan. Squash on kuullut raportteja valtauskieltoon perustuvista häädöistä ja pidätyksistä niin Lontoossa, Brightonissa, Bristolissa kuin pikkupaikkakunnillakin. Laki aiotaan haastaa tuomioistuimissa, mutta Eliot ei aseta toivoaan oikeuden päätösten varaan.

”Meidän pitää nyt kohdata sellaiset absurdit realiteetit kuin pidätykset, rangaistukset ja jopa vankilatuomiot.”

Squash Campaign

Oona Juutinen

Kommentoi Facebookissa