Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Takaisin luontoon

Lukuaika: < 1 minuutti

Takaisin luontoon

Letkeän näppärästi toteutettu tietokoneanimaatio melskaa alan peruskeinoilla, jotka vetosivat ainakin Voiman testiryhmän kuusivuotiaaseen Vilppuun.

DREAMWORKSIN JA PIXARINMadagaskar leviää Suomessakin peräti 51 kopion voimalla. Letkeän näppärästi toteutettu tietokoneanimaatio melskaa alan peruskeinoilla, jotka vetosivat ainakin Voiman testiryhmän kuusivuotiaaseen Vilppuun: ”Hauskinta oli se kun leijona sotkeutui hämähäkin verkkoon ja se molskahdus ja se kun laiva törmäsi rantaan ja ankkuri putosi hiekalle.”

Viime aikoina lasten piirrettyihin on vanhempien viihdykkeeksi piilotettu vaikeampia vitsejä ja viittauksia aikuisten elokuviin. Ilmeisesti vastaavasta syystä suomenkielisessä dubbauksessa on suosittu jonkinlaista paikallisradiotoimittajan yli-intoilevaa ja sekavaa puheenpartta.

Itse tarinassa New Yorkin eläintarhasta kotoisin olevat eläimet päätyvät viettämään omaa robinssonaadiaan villiin luontoon. Viidakossa myös aiempi kaipuu vapauteen haihtuu nopeasti, suutari pysyköön siis lestissään.

Hain tarinassa Dreamworksin käsikirjoittajat leikittelivät arvotrendikkäästi hain vegetarismilla. Madagaskarin paratiisiin taas luikertelee käärme, kun kaupungissa valmispihveihin tottunut leijona huomaa, mistä liha oikeasti tulee. Nälkä ja biologia asettavat kaveruuden vielä tiukemmalle kuin maallemuuton kulttuurisokki.

Lihansyönnin etiikan tutkiminen leijonan luonnon kautta on kuitenkin vaikeaa. Lopulta käsikirjoittajat pelastavat itsensä opettamalla leijonaa tyytymään kalaan.

Saa nähdä kuinka viihdeteollisuuden kiinnostus ruuan etiikkaa kohtaan radikalisoi pikkuväkeä – tai kuinka kaikki vielä tuotteistetaan pikaruokaravintoloiden myyntimateriaaliksi. Miten olisi McDonaldsin sushiviikot?

Tuomas Rantanen