Lukuaika: < 1 minuutti

Taitouintia miesten kesken

Elämän tarkoitus löytyi altaan pohjasta.

Seitsemän vuotta sitten Dylan Williams tunsi itsensä kovin, kovin yksinäiseksi.

Walesilainen dokumentintekijä oli muuttanut Ruotsiin elämänsä rakkauden perässä. Päästäkseen kiinni yhteiskuntaan hänopetteli sinnikkäästi kieltä, mutta se ei riittänyt. Kotoutuminen on vaikeaa, vaikka olisi niin sanottu a-luokan maahanmuuttaja: eurooppalainen, valkoihoinen, korkeakoulutettu mies.

Briteissä Williams oli ohjannut ja tuottanut muun muassa historiadokumentteja BBC:lle ja National Geographicille. Koska kielitaito ja verkostot puuttuivat, Ruotsista oli mahdotonta löytää vastaavaa työtä.

Aluksi Williams työskenteli vuoden roskakuskina. Iltaisin Williams googlasi brittiläisiä kavereitaan kiusatakseen itseään tiedolla, miten hienosti heidän uransa etenivät. Ruotsissa hän tunsi ihmisiä vain kumppaninsa kautta.

”35-vuotiaana ja perheellisenä uusien ystävien saaminen ei ole enää niin helppoa kuin nuorempana, vaikka olisi kuinka puhelias ja sosiaalinen”, Williams sanoo.

Ruotsinopettajaltaan Williams sai viisaan neuvon: Jos haluat ymmärtää ruotsalaista yhteiskuntaa, liity kerhoon. Niin ruotsalaisetkin tekevät.

Pian koitti myös tilaisuus noudattaa neuvoa, kun kumppanin tuttava soitti ja sanoi, että miesten taitouintijoukkueeseen tarvittaisiin vielä yksi jäsen.

”Ensireaktioni oli epäuskoinen naurunpyrskähdys. Miesten taitouintia, ette ole tosissanne. Toivuttuani päätin liittyä.”

Taitouinnin sivutuotteena alkoi syntyä humoristinen dokumentti Men Who Swim. Williams kuvasi uusia kavereitaan aluksi synttäreillä, enimmäkseen vessoissa, koska siellä oli luontevaa tehdä tunnustuksia. Moni joukkueen jäsenistä oli täyttämässä neljäkymmentä, ja samat keski-ikäistymisen turhautumat koskettivat kaikkia: Täytyy maksaa laskut. Täytyy käydä töissä. Täytyy huolehtia jälkikasvusta ja ikääntyvistä vanhemmista.

Joukkueen ansiosta Williams kokee päässeensä osaksi ruotsalaista yhteiskuntaa. Perustettuaan elokuva-alan yrityksen hän on päässyt jälleen oman ammattinsa pariin.

”Ammatillisesti olen nyt siinä, missä olin ennen muuttoani. Seitsemän vuotta siihen meni. Se on maahanmuuttajille keskiarvo, jos on oikein onnekas.”

Dylan Williams: Men Who Swim. Ruotsi, 2010. Dokumentti esitetään Oulun Doc Loungessa 8.2. & Tampereen Doc Loungessa 1.3.

Lotta Tuohino

Kommentoi Facebookissa
  • 28.1.2011