Kirjoittanut anna-sofia joro

Taiteen tilaihme: Huoltamo

Lukuaika: < 1 minuutti

Taiteen tilaihme: Huoltamo

Tamperelainen Huoltamo ”Koskarin takapihalla” on erilainen galleria.

NÄYTTELY Sunnuntaisin on kiva hengailla taidegallerioissa. Joskus alkaa ahdistaa, kun tuntee itsensä rähjäiseksi ja galleriassa päivystää designia henkivä galleristi, joka tarkistaa tulijan päästä jalkoihin ja ynähtää sitten hyytävästi.

Tamperelainen Huoltamo ”Koskarin takapihalla” on erilainen galleria. Kulahtaneen funkkistalon kulmahuoneisto toimi ennen huoltoaseman kassatilana. Mikä parasta paikka on niin pieni, ettei sisään mahdu galleristia – tai ketään muutakaan.

Taidetta galleriaan sen sijaan mahtuu, sillä parhaillaan Huoltamolla on esillä 33 taiteilijan suuruudenhullu yhteisinstallaatio Megalomania. Gallerian äiti, kuvataiteilija Minna Suoniemi kutsui kolmevuotisjuhlanäyttelyyn kaikki galleriassa esillä olleet taiteilijat ja taiteilijaryhmät.

Kun Huoltamon kaltaiseen tilaan tekee taidetta, lähtökohtana on aina sijainti.

”Annoin ohjeeksi, että teos voi olla millainen vain – kunhan ei kovin suuri. Se ei ihan toteutunut. Näyttelyn ripustaminen oli siis haastavaa mutta myös hauskaa, ja yhteisinstallaatio toimii erinomaisesti”, Suoniemi kertoo. Mukana on monenmuotoista taidetta: maalausta, valokuvaa, veistoksia ja videota. Avajaisissa koettiin performanssia.

Alun perin tilasta piti tulla Suoniemen työhuone. Idea galleriasta syntyi, koska Tampereella oli niin niukasti nykytaidetta esitteleviä paikkoja. Kutsuperiaatteella toimiva ”residenssi” on sekä tuonut nimiä muualta että tarjonnut tilaisuuksia paikallisille nuorille taiteilijoille.

Näyttelyt ovat ihastuttaneet, toisinaan myös vihastuttaneet, taideyleisön lisäksi satunnaisia ohikulkijoita.

”Etenkin viime aikoina ihmiset ovat jättäneet oveen lappuja, joissa lukee ”Go Huoltamo!” tai ”Ihana näyttely!”. Yhden oli allekirjoittanut ”vakituinen ohikulkija”. Huoltamosta on tullut suuremmankin yleisön iltalenkkikohde”, Suoniemi kiittelee. Parhaiden huoltamoiden tavoin myös Huoltamo palvelee asiakkaitaan vuorokauden ympäri.

Galleria Huoltamon 3-vuotisjuhlanäyttely 22.3. asti ikkunanäyttelynä avoinna ympäri vuorokauden, Suvantokatu 4, Tampere.

Anna-Sofia Joro