Lukuaika: < 1 minuutti

Taigan tsaari

Arvostelussa John Vaillantin kirja Tiikeri.

Juri Truš johti yhtä Venäjän kaukoidän tiikeritarkastuksen partioista. Salametsästäjä Vladimir Markov sinnitteli taigalla hankkiakseen edes jonkinlaisen elannon.

Tositarinan todelliset päähenkilöt ovat kuitenkin amurintiikeri ja taiga, jolla ihmisen ja eläimen rinnakkaiselo alkaa olla lopussa. Tiikerin kunnioittamisen vuosisataiset perinteet ovat kadonneet – paikalliset kituuttavat luonnonantimilla (ja myyvät tiikeristä saatavat tuotteet Kiinaan) ja ulkopuoliset uusrikkaat ammuskelevat maastureistaan huvikseen.

Sanotaan, että jos vahingoitat tiikeriä, se ei koskaan unohda sinua. Tiikeri osaa kuulemma ajatella. Se on mahtava, ovela ja oikeudenmukainen taigan tsaari.

Markov sattui varastamaan erään valtavan urostiikerin villisikasaaliin ja hänestä tuli merkitty mies. Kokenut ja tiikereihin tottunut metsästäjä oli vauhko ja levoton ne elämänsä viimeiset päivät, jotka tiikeri antoi armonaikaa. Markovista tuli liian röyhkeä – hän unohti vanhan viisauden: jos et häiritse tiikeriä, tiikeri ei häiritse sinua.

Tiikeri etenee jännityskertomuksen tavoin, mutta John Vaillant on onnistunut myös kutomaan tarinan lomaan monikerroksisen verkon ihmisrodun, Venäjän ja metsästyksen vaiheista. Kirjasta on tulossa elokuva vuonna 2012 ja pääosaa esittää Brad Pitt, puuh.

John Vaillant: Tiikeri. Bookwell Oy 2011. 335 s.Viisi tähteä

Mirkka Hietanen