Taiderahapelikone

Lukuaika: < 1 minuutti

Taiderahapelikone

”Tämä ironisoi ajatusta siitä, että taide olisi lahjomatonta”, taitelija Hanna Nauska sanoo rahapelikoneperformanssistaan.

Taiderahapelikone-performanssissa Hanna Nauska pukeutuu karnevalistiseen kierrätysasuun ja seisoo levyjukeboxia mallaavan puisen kehikon sisällä.

Taiteilija laittaa boxin käyntiin. Se alkaa soittaa maanista toistoa: ”huzi-huzi, hätä-hätä”. Nauska ryömii oudoissa kuteissaan boxin sisään. Nyt yleisö voi alkaa pelata ”taideuhkapeliä”.

Kun boxiin syöttää rahaa, saa palkinnoksi roskaa tai Nauskan tekemää taidetta. Välillä voi saada Nauskan englanninkielisen laulun, jonka hän huikahuttaa työntämällä tötteröpäänsä ulos boxin luukusta.

Nauskan performanssitilateoksen nimi kertoo kaiken aikamme taidemaailmasta. Hänen mielestään moni on jäänyt koukkuun taiteeseen ja sijoittanut kaikki rahansa saadakseen alkuperäisteoksia.

Laatikon sisältä Nauska heittelee roskaa ja taidetta täysin sattumanvaraisesti.

”Tämä vähän ironisoi sitä ajatusta, että taide olisi lahjomatonta. Katsojan näkökulmasta riippuu, voittaako hän uhkapelissä vai häviääkö.”

Nauska valmistui 2010 englantilaisesta Darlington College of Arts -taidekoulusta.

”Darlington on uskomattoman vapaa, vanhojen hippien ylläpitämä performanssikoulu. Siellä kannustettiin omapäiseen tekemiseen ja kuitenkin oltiin tosi tiukkoja muodon suhteen.”

Performanssikoulun inspiroimana Nauska keksi boxin, joka oli ensimmäistä kertaa esillä Lontoossa Usurp-galleriassa Feminist Joybox -yhteisnäyttelyssä.

Nauska tekee kollaaseja ja maalauksia. Ne ovat ehtaa outsider-taidetta ja yllättävät, kuten esimerkiksi sarja, joka kuvaa hedelmien eroottista elämää.

Kollaasiin nimeltä Tuhlaajatytön tarina on liimattu kaikki tytön turhat krääsät. Akryylimaalauksessa Sadomasokaalinpää vihreä kaalinpäänainen paljastaa satuviittauksen avulla ihmiskunnan jatkuvan aggressiotilan.

Nauska on vienyt avustajineen Taiderahapelikonetta erilaisiin tapahtumiin ja gallerioihin. Sen voi myös tilata mihin tahansa hippaloihin.

Se toimii yhtä hyvin niin Las Vegasissa kuin Venetsian biennalessa. Kesällä Nauska aikoo laittaa pelikoneensa pyörille ja tehdä teosta kadulla.

Boxista voi saada esimerkiksi tällaisen aidon taideviestin: ”Kone ennustaa: DREAMS COME TRUE DIFFERENTLY”.

Erkki Pirtola

  • 27.1.2014