Lukuaika: < 1 minuutti

Tähdet & avaruus

Mitä voimme tehdä, kun omaa planeettaamme uhkaakin supernova, jättimäinen asteroidi tai muu avaruuden luonnonilmiö?

Kävin keskikesällä katsomassa Nicolas Cagen tähdittämän maailmanloppuelokuvan The Knowing. Elokuvan jälkeen minusta tuntui pienemmältä ja mitättömämmältä kuin pitkään aikaan. Olen tottunut toimimaan erilaisissa kansalaisjärjestöissä, jotka tekevät ympäristönsuojelutyötä planeetan puolesta ja kamppailevat suuryritysten ja hallitusten kanssa.
 
Vaikka kansalaisjärjestöt ovat usein altavastaajan asemassa, on silti tuntunut, että asioihin on mahdollista vaikuttaa. Mutta mitä voimme tehdä, kun omaa planeettaamme uhkaakin supernova, jättimäinen asteroidi tai muu avaruuden luonnonilmiö? Mitä hittoa me voimme tehdä, pohdin leffasta kotiin kävellessäni.

Kotona etsin vastausta netistä, tietenkin, ja päädyin tähtitieteellisen yhdistyksen Ursa ry:n sivuille. Liityin jäseneksi saman tien. Tähdet ja avaruus -jäsenlehden vuoden viides numero vastaa huoliini ainakin osittain.

Isot asteroidit, joita on osunut Maahan ja lähiplaneettoihin historiassa moninkertaisten atomipommien voimakkuudella, ovat torjuttavissa ydinaseilla. Tarpeeksi isoilla latauksilla asteroidit voisi pilkkoa palasiksi tai työntää pois Maan kanssa leikkaavalta radalta.

Luettuani jutun minusta tulee hetkeksi ydinaseiden puolestapuhuja. En halua, että esimerkiksi Eurooppa posahtaa asteroidin ja aseistariisunnan yhteisvaikutuksesta taivaan tuuliin. Kansainvälisellä yhteisöllä tulisi todellakin olla pommeja, ihan vaan työkaluna eikä niinkään aseena.

Tähtiräjähdys eli supernova olisi maapallon kannalta täystuho jopa 6 500 valovuoden etäisyydeltä. Se on ihan käsittämättömän suuri etäisyys. En löydä mistään tietoa, kuinka monta tähteä sille matkalle mahtuu, mutta varmaan aika monta, sillä Auringon jälkeen lähin tähti on noin neljän valovuoden etäisyydellä.

Tähdet ja avaruus -lehti saa minut entistä enemmän innostuneeksi – no, tähdistä ja avaruudesta. Lähetän lukijapalstalle kysymyksen älyllisen elämän etsimisestä ja tarkistan seuran kotisivuilta syksyn tulevaa yhdistystoimintaa.

Jukka Vuorio