Taas he kertovat itsestään

Lukuaika: < 1 minuutti

Taas he kertovat itsestään

Maanalaista menoa kertoo, miten vastarinta ilmeni ja millaista avantgardistista asenteen, hauskanpidon ja taiteen kolmiyhteyttä mukanaolijat elivät.

1960-luku tarjosi loistavan pohjan vallankumouksen, protestin ja vaihtoehtoliikkeiden kukoistukselle. Dokumenttisarja Maanalaista menoa kertoo, miten vastarinta ilmeni ja millaista avantgardistista asenteen, hauskanpidon ja taiteen kolmiyhteyttä mukanaolijat elivät.

Aika esitetään sarjassa vastarinnan ja avantgarden -ainutlaatuisena ajanjaksona, mutta jo ensimmäisen osan puolivälissä katsoja kysyy, miksi tämä tehdään jälleen kerran niin kaihoisin ja nostalgisin äänenpainoin.

Avantgarden ja kaihon yhdistelmässä on jotain perustavanlaatuisen ristiriitaista. Viimeistään tämän dokumentin myötä voitaisiin sopia, että 1960-luvun radikalismin kansallinen erityiskohtelu kulttuurihistoriamme poikkeuksellisena ajanjaksona lopetetaan.

Jos vastarintaa halutaan kuvata ja sen vaikuttimia eritellä, miksei uloteta perspektiiviä nykypäivään ja kysytä, mitä todella on tapahtunut?

Mehän sen tiedämme jo – toisin kuin he – että myös nykyään oikeita asioita puolustetaan ja vääriä vastustetaan. Heistä on tärkeää vain se, että he saivat kokea jotain, joka ei heidän mielestään voi enää koskaan toistua.

Sarjan viimeinen osa kuvaa jopa surumieliseen sävyyn sitä, miten underground-liikkeen eri ryhmittymät hiljalleen liukenivat omiin suuntiinsa, kuka maalle hiljentymisen ja täysin omaehtoisen musiikin pariin, kuka kunnianhimoiselle kuvataiteilijan uralle tai poliittiseen toimintaan ja taistolaisuuteen.

Nykymaailman aktivisteilla ei taida olla näiltä maanalaisilta puuhastelijoilta juurikaan opittavaa. Heidän on suunnattava raivonsa eri koneita vastaan. Ja kun he niin tekevät, ei heidän demonstraatioitaan säestä kuorolaulu tai flyygeli, jonka päällä teeskennellään yhdyntää. Sen sijaan heidän bileissään saatetaan tykittää System of a Downia: You and I will both go down in history, with the sad statue of liberty and the generation that didn’t agree.

Maanalaista menoa 23.2. alkaen Yle Teemalla.

Jussi Förbom

  • 9.9.2009