T niin kuin työperusteinen maahanmuutto, osa 3

Lukuaika: < 1 minuutti

T niin kuin työperusteinen maahanmuutto, osa 3

Hallituksen suosima maahanmuuton kanava huoltosuhteen parantamiseksi ja osaamispohjan vahvistamiseksi.

Samalla kun puhutaan niin sanottujen huippuosaajien houkuttelemisesta Suomeen, siirtolaisuuteen EU:n ulkopuolelta kohdistetaan yhä uusia rajoituksia. IT-asiantuntijoiden sijaan huippuosaamista kaivataan kuitenkin ennen kaikkea yhteiskunnan ylläpidosta huolehtivilta ulkomaalaisilta siivoojilta, keittiöapulaisilta, lähihoitajilta, bussikuskeilta tai kebab-pitserian pitäjiltä.

Maahanmuuttohallinnon käsitys työvoiman nopeasta ja joustavasta saatavuudesta on eriskummallinen: työpaikka tulee olla tiedossa ennen maahantuloa, edellytyksenä on ay-liikkeen hyväksyntä alalle. Työlupien käsittely kestää kuukausia. Työhön pääseekin usein vain erilaisten välitys- ja vuokrafirmojen kautta, millä on omat vaikutuksensa siirtolaisten työehtoihin ja palkkaan.

Työmarkkinoiden vaatimasta joustavuudesta vastaavat monesti epävarmimmassa asemassa olevat siirtolaiset, joita ei lueta työperusteisen maahanmuuton piiriin, kuten opiskelijat ja turvapaikanhakijat. Maahanmuuttopolitiikan suurin innovaatio onkin pakottaa ulkomaalaiset oleskeluoikeutensa turvaamiseksi tekemään paskaduuneja, joita suomalaiset eivät enää suostu tekemään.

vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 1.3.2010