T niin kuin turvapaikka, osa 2

Lukuaika: < 1 minuutti

T niin kuin turvapaikka, osa 2

Virallinen pakolaisasema, joka myönnetään turvapaikanhakijalle Geneven pakolaissopimuksen kriteerien täyttyessä.

Suomessa rukattiin ulkomaalaislakia jälleen kerran syksyllä 2009. Turvapaikanhakijoiden iän määrittämiseen otettiin käyttöön hammas- ja luustotestit, ja työnteko-oikeutta rajoitettiin. Lisäksi suunnitteilla on hakijoiden toimeentulotuen vähentäminen. Viranomaiset perustelevat näitä toimia turvapaikkajärjestelmän väärinkäytön ehkäisemisellä.

Miten Somaliasta, Afganistanista ja Irakista tulleista turvapaikanhakijoista erotellaan oikeat pakolaiset ja väärinkäyttäjät? Maahanmuuttoviraston logiikka on pettämätön. Turhia, pelkästään väärinkäyttö mielessä tehtyjä hakemuksia ovat tietysti hylätyt hakemukset – ja mitä tiukemmiksi kriteerejä muokataan, sitä enemmän kielteisiä päätöksiä saadaan tehtailtua. Pakolaisoikeuden väärinkäyttöä on siihen vetoaminen.

Pitkät käsittelyajat, puutteellinen tutkinta ja mielivaltaiset päätökset saavat Suomesta turvaa etsivät nopeasti hakemaan turvaa turvapaikkajärjestelmältä. Monet kriisialueilta tulleet pakolaiset tai diktatuureja pakenevat toisinajattelijat etsivätkin kansainvälistä suojelua siirtymällä maan alle ja pimeille työmarkkinoille tai avioitumalla suomalaisen kanssa.

http://vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 2.2.2010