T niin kuin Sierra Leone

Lukuaika: < 1 minuutti

T niin kuin Sierra Leone

T niin kuin Sierra Leone

Yks vitun päivänsäde, Pappa betalar, Jätkä on eläin… Herääkö mielleyhtymiä? Teksteihin t-paidoissa törmää nykyään kaikkialla. Jotkut ottavat kantaa, toiset paljastavat keskiluokkaisuutensa ja keskivertoa huonomman huumorintajunsa. Tapauksesta huolimatta teksti paidassa kertoo aina jotakin kantajastaan.

Länsiafrikkalainen Sierra Leone toipuu vuonna 2002 päättyneestä kymmenvuotisesta sisällissodasta. Maa on YK:n inhimillisen kehityksen indeksillä mitattuna yksi maailman vähiten kehittyneistä valtioista – siis kaukana keskiluokkaisuudesta.

Vaikka maa on luonnonvaroiltaan rikas, suuri osa sierraleonelaisista elää romusta rakennetuissa hökkeleissä tai savimajoissa ilman sähköä.

Aikuislukutaidottomuus on korkea. Myös työttömyys on erityisesti nuorten keskuudessa ongelma. Maalta sodan aikana suurimpiin kaupunkeihin Freetowniin ja Bohon ajautunut nuoriso ei tahdo palata kotikyliinsä, vaikka niissä olisi työtä tarjolla. Riisipellot eivät enää houkuttele, kaupungissa rahaa hankitaan tekemällä erilaista keikkaa, ajamalla taksia tai kaupustelemalla esimerkiksi tupakkaa tai kännykänkuoria. Paikallisten lisäksi maan kahdeksalla pakolaisleirillä elää useita tuhansia kotiinpaluuta pelkääviä liberialaisia.

Sierra Leonessa katsotaan ongelmista huolimatta tiukasti tulevaisuuteen ja nauretaan paljon. Myös pienessä Länsi-Afrikan maassa törmää taukoamatta erilaisiin teksteihin t-paidoissa. Ne kertovat omaa, inhimillistä tarinaansa.

Inna Perheentupa

  • 9.9.2009