Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Susi

Lukuaika: 2 minuuttia

Susi

Poliittinen eläin: Susi (canis lupus) on aiemmin melkein koko maapallolle levittäytynyt koiraeläimeen kuuluva peto- ja laumaeläin.

Susi (canis lupus) on aiemmin melkein koko maapallolle levittäytynyt koiraeläimeen kuuluva peto- ja laumaeläin. Täysikasvuisen suden säkäkorkeus on yleensä alle 80 senttiä ja paino 30–50 kiloa.  Suden saaliseläinten kirjo ulottuu hiiristä hirviin. Sillä on ravinnonhankintaa ja lisääntymistä säätelemään kehittynyt sosiaalinen systeemi.

Vaikka ihmisen paras ystävä, kesy koira, on samaa lajia kuin susi, ihmisen ja suden rinnakkaiselo on ikimuistoisista ajoista alkaen ollut vaikeaa. Nykyisin susia elää luonnonvaraisena enää lähinnä Pohjois-Amerikassa ja Euraasiassa.

Suomessa susia on parisen sataa. Niukan kannan geeniperintöä rikastavat Venäjän puolelta Suomeen siirtyvät hukat. Ruotsissa susikanta on vain satakunta yksilöä, ja siellä ovat jo näkyvissä liian pienen populaation sisällä kehittyneet perinnölliset vaivat.

Suomessa suden on raportoitu aiheuttaneen ihmisvahinkoa viimeksi 1880-luvulla. Silloisesta lajimäärityksestä ei edes ole varmuutta. Suteen liittyy paljon ikiaikaisia pelkoja:  susi seikkailee yhä pahiksen roolissa niin saduissamme, legendoissamme  kuin arkisissa kielikuvissamme.

Ihmisen susiongelmat liittyvät susipelon ja -vihan ohella siihen, että luontaisten saaliseläinten vähentyessä susi voi hakeutua ihmisten läheisyyteen ja verottaa kotieläimiä, kuten nautoja, lampaita ja koiria.

Erityisen kärjistynyt susikysymys on ollut pohjoisen poronhoitoalueilla, missä vapaasti tunturilla laiduntavat porot ovat suden ekologisen lokeron mukaista ja helposti esille katettua herkkua. Suomessa susi on rauhoitettu, mutta etenkin poronhoitoalueella susille saa helposti kaatolupia ja loputkin katoavat salakaatojen kautta.

Ruotsinkin poronhoitoalueella kaatolupia saa helposti, eikä siellä ole edellytyksiä lisääntyville susilaumoille. Yksittäisten susien aiheuttamat vahingot korvataan veronmaksajien pussista.

Tähän maailmaan vinosti viittaa syyskuun lopulla Suomessa ensi-iltaan tullut Kersti Ekmanin kirjoittama ja Daniel Alfredsonin ohjaama elokuva Susi. Siinä suteen liittyvää monimutkaista luonnonsuojelu-, vähemmistökulttuuri- ja elinkeinopoliittista asetelmaa käsitellään vahvasti dramatisoidussa asetelmassa.

Elokuva kuvaa saamelaiset poronkasvattajat sekä suden että suorastaan rasististen viranomaisten uhreina. Näin sukupuuton äärellä kompuroiva luontokappale ja aivan muista syistä taloudellisessa toimeentulokurimuksessa oleva perinne-elinkeino ohjataan tarkoitushakuisesti vastakkain.

Samalla Susi  häpeämättömästi esineellistää saamelaisten kauan loukatut oikeudet kulttuurisen susivihan propagandavälineeksi.

Daniel Alfredson: Susi. Elokuvateattereissa 10.10. Luonto-Liiton Salakaadot seis -kampanja alkoi lokakuun alusta, www.salakaadotseis.fi.

Tuomas Rantanen