Survivalisti haluaa elää!

Lukuaika: 4 minuuttia

Survivalisti haluaa elää!

Survivalistit ovat vaitonaisia elämäntavastaan. Kun maailma tuhoutuu, he eivät halua hyvinä aikoina pulskistunutta kerjäläislaumaa ovelleen.

”Survivalisti syntyy, kun myöntää itselleen, että jotain voi tapahtua minulle. Alkoholistillakin paraneminen kuulemma alkaa siitä, kun myöntää olevansa alkoholisti”, nimimerkki LonelyRider kirjoittaa Survivalisti-foorumilla.

LonelyRider on survivalisti ja yksi foorumin aktiivi. Hän kantaa aina mukanaan monitoimityökalua ja kipinärautaa, kerää kotivaraa ja valmistautuu katastrofiin, joka voi olla mitä tahansa lomautuksen ja ydinonnettomuuden väliltä.

Survivalisteja yhdistää varautuminen kaikkeen. He tiedostavat, että elämä on jatkuvaa muutosta, johon yksilö ei voi vaikuttaa. Kun Ilmatieteen laitos antaa myrskyvaroituksen, survivalisti lataa kännykän ja tarkistaa, että taskulampussa on virtaa ja kynttilät ovat tallessa. Fanaattisimmat pohtivat mitä tehdä terroristien tai venäläisten hyökätessä Suomeen.

Varustautuminen on osa kulttuuria. Viestiketjussa”Viimeisin hankinta” survarit listaavat vasta hankkimiaan selviytymistarvikkeita. Kirjo on laaja, ja suosituin shoppailupaikka armeijan ylijäämämyymälät ja erikoisliikkeet. Kahdenkymmenen kilon riisisäkit, armeijan M65-takki, erilaiset puukot ja varabensa ovat yleisiä ostoksia.

Useat kantavat jatkuvasti mukanaan varustearsenaalia pahan tilanteen varalle. Foorumilla puhutaan taskukokoisesta selviytymispakkauksesta, jossa on kaikki tarvittava mahdollisimman pienessä tilassa. Yleensä paketti sisältää ainakin tulentekovälineet, jonkinlaisen veitsen ja särkylääkettä. Jotkut kantavat mukanaan isompaakin settiä, jopa reppua täynnä tavaraa.

Nimimerkki Xirkka luettelee reppunsa sisältöä: otsalamppu, jakoavain, tulirauta, huomioliivi, karttoja.

”Ihan aina ei reppu ole matkassa, mutta yleensä kun kauppaa pitemmälle tulee lähdettyä. Useamman kerran viikossa kuitenkin.”

Foorumille on rekisteröitynyt parisataa käyttäjää. Niin kutsuttuja”valveutuneita” on Suomessa melko vähän, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa ilmiö on suurempi.

Julkisuudesta survivalistit eivät välitä. Haastattelua oli vaikea saada, sillä varautujat pitävät mielellään matalaa profiilia. Survival-suuntautuneisuudesta ei haluta huudella, sillä muut pitävät sitä helposti outona. Lisäksi yksi syy on se, että yhteiskunnan romahtaessa tilanteeseen varautunut survari ei halua kerjäläislaumaa ovelleen.

Haastattelut tehtiin nimimerkin suojissa. Haastateltavat eivät halunneet antaa nimeään eivätkä puhelinnumeroaan.

Nimimerkki SeropinHaukku perustelee kantaansa:”’Vääristä’ mielipiteistä saa vähintään leiman otsaansa ja voipa joutua muutenkin vaikeuksiin. Metsästäjänä aselupani saattaisi olla höllässä. Urakehitykseni saattaisi tyssätä, kukapa haluaisi antaa ’maailmanloppuhörhölle’ ylennyksen?”

Yksityisyyttä varjellaan monin keinoin. Nimimerkki Sportster kehottaa maksamaan aina käteisellä, pankkikortti jättää kantajastaan liikaa tietoa jälkeensä. Roskat voi joko polttaa tai viedä toisen talon katokseen, jos ei todella halua elintapojaan muiden tietoon.

”Jos käytät prepaid-liittymiä, käytä myös kännykkää, jota ei voi jäljittää. Osta kirpparilta käytetty käteisellä ilman takuuta,” nimimerkki Vonka ohjeistaa.

Foorumilla näkyy luottamuksen puute myös yhteiskuntaan. Vonka epäilee jopa suojelupoliisin ja keskusrikospoliisin seuraavan kirjoittelua.

Arkaluontoista aineistoa sivustolla kyllä on. Suomalaiset survivalistit toistavat haluavansa erottua sotahulluista foliohattujenkeistä ja väittävät keskittyvänsä arkipäivän survivalismiin, mutta silti foorumilla on pitkiä keskusteluja aseista ja vinkkejä bunkkerin rakentamiseen. Osiossa Asfalttiviidakko pohditaan, voisiko kaupungissa tarvittaessa liikkua viemäriverkostoa pitkin.

Suurin osa keskusteluista kestää kyllä päivänvalon. Puhutaan vaelluksesta, metsästyksestä ja arkipäivän survivalismista, kuten palovaroittimien tarkastamisesta ja kunnon ylläpitämisestä.

Erityisen paljon survivalistia kuitenkin kiinnostaa se, mitä tehdä pahan tilanteen tullen. Tilanteille on omat terminsä vakavuuden mukaan: SHTF (When the Shit Hits the Fan) ja TEOTWAWKI (The End Of The World As We Know It).

SHTF-tilanne on nimensä mukainen: kun paska osuu tuulettimeen, syntyy pahaa jälkeä. Survivalistille se voi tarkoittaa esimerkiksi diktaattorin vallankaappausta, sotaa, ydinonnettomuutta. Tämän kaltaista tilannetta varten survivalistilla voi olla BOL eli Bug Out Location, paikka, johon piiloutua. Kyseessä voi olla piilopirtti tai vaikka vain leiripaikka, johon pystyttää telttansa.

TEOTWAWKI on pahemman luokan katastrofi, maailmanloppu, joka voi alkaa esimerkiksi sodasta. Daddy_Rifle pitää yhtenä pahimmista mahdollisista skenaarioista USA:n Wyomingissa sijaitsevan suuren tulivuoren, Yellowstone Calderan, purkausta.

mainos

”Vaikka sen purkautuminen onkin erittäin epätodennäköistä, niin purkautuessaan se aiheuttaisi niin perustavanlaatuisia muutoksia maan ilmakehään, että mahdollisuudet ihmiskunnan selviämiseen olisivat todella pienet.”

Ollakseen tietoinen mahdollisista uhista survivalisti seuraa uutisia ja tarkkailee ympäristöään jatkuvasti.

”Pyrin pysymään hyvin perillä niin kotimaan kuin maailman asioista joka päivä. Erityisesti silloin tulee seurattua uutisointia reilusti, kun jonkinlainen katastrofitilanne on päällä jossain päin maailmaa, jotta voin pohtia sen mahdollisia vaikutuksia täällä kotimaan puolella”, Daddy_Rifle kertoo.

Ulkopuoliselle herää survivalismista kysymys: onko tämän tason varautuminen todella tarpeellista? Nimimerkki LonelyRider vastaa kysymykseen kysymyksellä:

”Onko järkevää elää lopun elämäänsä laput silmillä sokeasti luottaen siihen, että kaikki sujuu hyvin?”

Ydinonnettomuuden todennäköisyydestä nimimerkki Juniper toteaa:

”Ydinturma tai muu vastaava on pieni mahdollisuus, mutta on jotkut voittaneet lotossakin.”

Varautuminen ei vaadi paljon. Kotivara voi olla vaikka viikon ruokatarvikkeet kuivattuina tai pakkasessa. LonelyRiderin mukaan ydinlaskeumaankin voi varautua yksinkertaisin konstein, joditableteilla ja tietämyksellä lähimmästä väestönsuojasta.

Eikä suuremmastakaan varautumisesta haittaa ole.

Vaikka survivalismi on tähän mennessä ollut Suomessa pienen piirin ideologia, ei haastatelluilla ole mitään sen leviämistä vastaan. Nimimerkki Seropin_Haukku ei myönnä panttaavansa survival-tietouttaan.

”Jaettu tieto ei ole minulta pois. Jos voin sen sijaan jotakuta opastaa selviämään omillaan, ei kyseinen henkilö kuormita pelastushenkilöstöä niin pahasti mahdollisessa katastrofitilanteessa.”

_______________

Työttömyys on maailmanloppu

Ylitarkastaja Pasi Vainio sisäministeriöstä sanoo, että suuronnettomuuksien mahdollisuutta ei vähätellä Suomessa.”Viranomaiset ehkäisevät riskejä. Yksittäisen ihmisen mahdollisuudet varautua suuronnettomuuksiin ovat rajalliset.”

Vainion mukaan ydinonnettomuuden tai terrorismin uhka on Suomessa hyvin pieni. Turvallisuuden suurimmat riskit suomalaisessa yhteiskunnassa ovat syrjäytyminen, työttömyys ja väkivalta. Muita riskejä ovat esimerkiksi tulipalot ja liikenneonnettomuudet.

”Oma turvallisuudentunne on jokaisen korvien välissä. Jos joditabletit jonkun turvallisuudentunnetta parantavat, niin ei niistä haittaakaan ole.”

_______________

Kuntoile & osta kondomi

Survivalismin alkuun pääsee helposti vaikka kesälomalla.

1. Alle satasella saat kerättyä peruskotivaran, johon kuuluu muun muassa joditabletteja, papuja, parikymmentä kiloa riisiä ja radio hätäkuulutuksia varten.

mainos

2. Hanki taskukokoinen selviytymispakkaus, jota voit kantaa mukanasi. Tee pakkaus metallirasiasta, jotta voit tarvittaessa käyttää sitä keittämiseen.

3. Laita pakkaukseen ainakin tulenteko- ja onkimisvälineet, veitsi ja kondomi veden kantamiseen.

4. Vuoraa pakkaus monella kierroksella ilmastointiteippiä, niin sinulla on aina myös teippiä mukanasi.

5. Tilaa sanomalehti. Tarkkaile siitä päivittäin katastrofin tunnusmerkkejä. Tärkeitä seurattavia asioita ovat öljyn markkinahinta, pörssikurssit, ruokalevottomuudet ja sodat.

6. Varmista festareilla ja muissa yleistapahtumissa, että tiedät missä on pakoreitti. Älä käytä alkoholia. Survivalisti ei alenna toimintakykyään.

7. Ala kuntoilla. Survivalistin on pysyttävä kuosissa, jotta toimintakyky säilyy myös SHTF-tilanteessa.

8. Opettele kalastamaan ja hanki kotieläin. Ruokaa on saatava myös yhteiskunnan romahdettua.

_______________

Miia Vähähyyppä

  • 1.6.2010