Supikoira

Lukuaika: < 1 minuutti

Supikoira

Poliittinen eläin: Moni ei ole nähnyt tätä 5–10 kilon karvaturria kuin tien poskessa auton alle jääneenä.

Alun perin Itä-Aasiasta kotoisin olevat supikoirat asustelevat miltei koko Suomessa metsien ja peltojen mosaiikissa. Moni ei ole nähnyt tätä 5–10 kilon karvaturria kuin tien poskessa auton alle jääneenä. Supikoirat ovat liikkeellä pääosin vain öisin ja viettävät talvikauden piilossa horrosunessaan pesäluolissa.

Neuvostoliittoon supeja tuotiin Japanista viime vuosisadalla turkisteollisuuden tarpeisiin. Sieltä ne ovat pienillä jaloillaan levittäytyneet Suomeen. On arveltu, että perimältään Suomen supikoirat olisivat jo eriytyneet omaksi lajikseen tai alalajikseen alkuperäisestä aasialaisesta kannasta.

Supikoira kuuluu koiraeläimiin. Ne ovat älykkäitä, oppimiskykyisiä ja monipuolisia eläimiä sekä ravinnonhankinnassaan että sosiaalisessa elämässä lajitovereiden kanssa. Ajoittain ne saattavat käyttää samoja luolia yhdessä jopa kettujen ja varsinkin mäyrien kanssa. Supikoiran ravintoa on Suomessa tutkittu perusteellisemmin kuin minkään muun turkiseläimen. Sen ruokalistalle kuuluvat etupäässä kasvi- ja hyönteiskunnan tuotteet: marjat, sienet, madot, juuret, vilja, maissi. Tilaisuuden tullen supi nappaa myös sammakon tai pikkujyrsijän. Vesilintuja tai niiden munia supikoiran ravinnossa on hyvin vähän.

Riistaväki ja metsästysjärjestöt ovat poikkeuksetta leimanneet supikoiran pahimmaksi riistatuholaiseksi minkin jälkeen. Vuosittain järjestetään supien pyyntikilpailuja ja tehokampanjoita niiden päänmenoksi. Jopa lintujärjestöt on saatu huolestuneiksi supikoirien vihaajiksi. Supikoiria tapetaankin Suomessa noin satatuhatta yksilöä vuodessa. Pyyntiä helpottaa se, että laji on käytännössä rauhoittamaton vuoden ympäri, myös lisääntymisaikana. Tosin naarasta, jolla on pennut, ei saa tappaa. Tämä pykälä kierretään yksinkertaisesti niin, että tapetaan ensin pennut ja sitten vasta naaras.

Suomi on karu maa supeille myös sikäli, että turkistarhoillamme niitä kasvatetaan noin satatuhatta yksilöä vuosittain. Tarhaoloissa supien ei anneta nukkua normaalia talviunta ja pakkaset aiheuttavat niille jalkavaurioita. Supikoira on eittämättä yksi väärinymmärretyimmistä eläinlajeista Suomessa. Oman nokkeluutensa ja ekolokeronsa turvin se näyttää kuitenkin pärjäävän Suomessa hyvin.

Riku Cajander

  • 9.9.2009