Valokuvaaja Claire Ahon maailma.
Valokuvaaja Claire Aho, 86, näkee monen kymmenen vuoden takaiset tuotoksensa ensimmäistä kertaa isoina kuvina. Ahon näyttely avaa katsojille tuulahduksen 1950- ja 1960 -luvuilta, jolloin naiskuvaajat ja värikuvat olivat harvinaisia.
Näyttelyllä juhlistetaan Ahon isoisän Juhani Ahon 150-vuotispäivää ja samasta perheestä jopa kolme pitävät näyttelyitä pitkin vuotta.
Ahon kuvissa on positiivinen kaiku ja naisen työnjälki selkeästi näkyvillä. Ihmiset esiintyvät iloisina ja värit ovat voimakkaita ja kuvastavat rohkeasti sen ajan muotia.
”Minua inspiroi ihmisten kuvaamisessa erityisesti katse ja hymy. Muistan kertoneeni kuvattaville juttuja, joista heille tuli hyvä mieli.”
Yksi tyylikkäimmistä näyttelyn kuvitsa on otos hymyilevästä Pirkko Mannolasta lahjakääreiden keskellä, punaisen värin ympäröimänä.
Taiteilija ei muista miten vuoden 1958 paikkeilla otetun kuvan idea syntyi – onhan kuvanottohetkestä jo yli 50 vuotta. Johonkin naistenlehteen se kuitenkin päätyi.
Kuvaustekniikka ja työskentelyolosuhteet ovat vuosikymmenten saatossa muuttuneet. Aho kertoo, että koska tietokoneita ei ollut, kaiken sai tehdä alusta loppuun asti itse.
”Olihan se raskasta, kamera ja jalustat painoivat eikä kukaan auttanut. Isäni tarkisti jokaisen ottamani kuvan ja huonot menivät suoraan roskiin. Mutta joka kerta, kun sai kuvan julkaistua tuli todella hyvä olo.”
Näyttelyä varten valikoitiin Ahon 10?000 tuotoksen joukosta 140 parasta otosta.
Tyylin aika – Claire Aho. Muotia, mainoksia & kansikuvia 1950–1967 Helsingin Taidehallissa 7. elokuuta asti.
Reetta Huusko