Lukuaika: < 1 minuutti

Suomea, apinanruumiita & designia

Perttu Saksan kauniit mutta pelottavat apinat ylläpitävät Laboratoryn linjaa.

Helsingin Erottajalle aukaistiin helmikuussa uusi galleria Laboratory. Designin ja Punavuori-pöhinän keskiössä sijaitseva vitivalkoinen galleriatila on kahdessa kerroksessa, yläkerrassa on myös designpuoti My o my.

Gallerian ensimmäinen näyttely esittelee brittiläisen Martin Parrin valokuvia Suomesta ja suomalaisista.

Parrin tyyliä on pidetty jopa inhorealistisena, mutta kuvat Suomesta ovat varsin lempeitä ja värikylläisiä. Makkarat ja muusi -annos näyttää toki aika hassulta. Samoin teinit, joilla on nenämaalauksina siniristiliput. Kuvissa on sitä surumielisyyttä ja ujoutta, josta suomalaiset tunnetaan.

Seuraava näyttely onkin sitten ihan muuta: valokuvaaja Perttu Saksan muotokuvia kokoonkursittujen apinoiden ruumiista. Täytetyt apinat ovat peräisin eri puolilta Eurooppaa sijaitsevista luonnontieteellisistä museoista.

Saksa on erityisen kiinnostunut vanhoista eläimistä – sellaisista, jotka on täytetty ennen kuin kaukomaiden eläimistä on ollut nähtävissä luontodokumentteja ja tuhansia kuvia.

”Luonnontuntemuksen ollessa melko hataraa ja luonnontieteiden vielä kehittyessä eläintäyttäjät projisoivat hahmoihin omia kaukaisiin maihin ja eksoottisiin eläimiin liittyviä toiveitaan ja pelkojaan”, Saksa sanoo näyttelytiedotteen mukaan.

Taidokkaat ja kauniit kuvat ovat surumielisiä ja tummanpuhuvia. Työkaveri jopa ehdotti tämän jutun nimeksi ”Kevättä ranteissa” – niin ahdistavina hän Saksan kuvat näki.

Apinan katse on vetoava, mutta arka. Suomalaisissa on paljon samaa.

Think of Finland, Martin Parrin valokuvia Suomesta 8.4. asti & Echo, Perttu Saksan valokuvia 13.4.–20.5. Helsingin Laboratory-galleriassa, ti–su 11–18.

Hannele Huhtala

Kommentoi Facebookissa