Kirjoittanut ilmari majuri

Suomalaisen talonpojan loppulaukka

Lukuaika: 2 minuuttia

Suomalaisen talonpojan loppulaukka

Rahanvoima: Suomalainen sisu ei enää riitä. Sisusta on oikeastaan tehty täysin tarpeeton voimavara.

Suomalainen sisu ei enää riitä. Sisusta on oikeastaan tehty täysin tarpeeton voimavara. Nykyinen maatalous keinuu kokonaan EU:n ehdoilla. Eikä tulevaisuus hyvältä näytä, jo vuonna 2012 kerrotaan tapahtuvan sellaisia keikauksia, että suurin osa nykyisin maksettavista maataloustuista loppuu kokonaan. Byrokratia sitä vastoin lisääntyy.

Vanha sanonnan mukaan ”pieni on kaunista”, vaikka tämä ei ole ollut EU:n hallinnollisilla elimillä koskaan muodissa. Kuluva vuosi on ollut kaiken pienen, kauniin ja uhanalaisenkin merkittävä alasajon äkkirysäys. Heinäkuun ensimmäisenä päivänä astui voimaan myös pykälä ”tilalla teurastettujen nautojen BSE-seurannasta, joka koskee siis vain tuottajan ja hänen perheensä omaan elintarvikekäyttöön teurastettujen nautojen seurantaa”.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran toimintaohjeesta EHYT 5004/1 voi poimia taas seuraavan ohjeen: ”Näytteeksi voidaan lähettää naudan koko pää. Pakkaamisen helpottamiseksi sarvet ja turpa silmien alapuolelta voidaan katkaista ja jättää pois lähetyksestä. …näyte voidaan toimittaa tutkittavaksi Matkahuollon tai postin kautta. On toivottavaa, ettei näyte pilaantumisvaaran vuoksi joutuisi odottamaan matkalla pyhäpäivien yli…”

Kulujen maksajana on luonnollisesti viljelijä.

En voi olla tuntematta kiusausta, siitä kuinka en täyttäisi kaikkia ”toiveita”. Sen lisäksi, että autottomana polkisin pyörällä pääkallo tarakalla, kesähelteessä viisitoista kilometriä lähimpään postitoimipaikkaan, jossa sitten nostaisin ”riskielimen” tiskille.

Toinen yleistä ärtymystä aiheuttava toimintaohje levisi samaan aikaan lintutarhoille. Erilaiset adressit lähtivät samoin tein kiertoon.

Eviran toinen tiedote koskee laajennettua salmonellavalvontaohjelmaa. Lainaus adressista: ”Mielestämme on täysin kohtuutonta vaatia ko. näytteitä harrastajilta. Oman talouden käytön ylimenevä muna- ja lihatuotanto on sen verran pientä, ettei harrastaja voi mitenkään siirtää testauskustannuksia myymiinsä tuotteisiin.” Salmonellatestit otetaan kaksi kertaa vuodessa ja ne tulevat maksamaan noin 80 euroa.

Maksajana on luonnollisesti kanankasvattaja.

Kaikkeen ei kuitenkaan EU:n mahtivaltakaan kykene vaikuttamaan. Edelliskesän ennätyskuivuus nosti heinänhinnat pilviin ja laitumet paloivat jo alkukesästä karrelle. Vuoden 2006 kesän kuivuus vaikuttaa vieläkin heinänkasvuun, sen lisäksi, että kuivaa heinää on ollut mahdotonta korjata sateiden takia ajoissa. Hinnat ovat taas erittäin korkealla ja laitumien kasvu on sateista huolimatta vieläkin onnetonta.

Heinää ei ollut tänä kesänä asuinalueellani enää ollenkaan myynnissä.

Nämä erilaiset yhteensattumat luonnonoikkuineen löivät henkilökohtaiselle kyyttökarjan suojelutyölleni ainakin toistaiseksi viimeiset naulat arkkuun. Onni kuitenkin onnettomuudessa, hyvien ystävien ja onnenkantamoisten jälkeen parikymmenpäinen karjani lastattiin elokuun alussa kuljetusautoon ja ajettiin satojen kilometrien päähän Suomen kulttuuriperintösäätiön omistamille Retulansaaren rantalaitumille.

Kotimäki on nyt autiona ja olen Helsingissä, nähtäväksi jää palaanko ensi kesänä ja alanko taas kiikkua perse edellä puuhun.

Kirjoittaja on valkealainen kyyttökarjan suojelija.

Ilmari Majuri