Kirjoittanut Jari Tamminen

Suojeltua markkinataloutta

Lukuaika: < 1 minuutti

Suojeltua markkinataloutta

Pääkirjoitus: Markkinatalouden lait ovat sellaiset, että löysät on trimmattava pois.

UPM-Kymmene ilmoitti maaliskuussa irtisanovansa noin 3000 työntekijää. Tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Kilpailu on kovaa ja markkinatalouden lait sellaiset, että löysät on trimmattava pois tai pitää heittää lusikka nurkkaan.

Vapaan globaalin kilpailun nimeen vannovat unohtavat aina välillä, että länsimaiden voittokulku on mahdollistettu parhaimman laatuisen protektionismin suojissa. Valtio on suojannut kotimarkkinoita ja rakentanut perus-infran, kouluttanut työntekijät ja tukenut tuotekehittelyssä.

Ulkomaille meno on puolestaan ollut oma numeronsa. Valtion vientiluottolaitos, Finnvera, tukee sinänsä hienosti suomalaisen teollisuuden ulkomaan investointeja kantamalla investoinnin riskit. Verovaroin.

Pääsemme maailmankartalle, voimme olla ylpeitä kotimaisesta osaamisesta ja kotiin valuu tuiki tärkeitä verotuloja. Harmi kyllä maailma on ajanut hieman ohi tuosta ajattelumallista. Tukea maksetaan hankkeille, joissa koneet rakennetaan vaikkapa Italiassa ja tehdas pystytetään Uruguayhin. Paikan päällä toimitaan erityistalousalueella, jossa veroja ei makseta ja tulot kotiutetaan osakkeenomistajille. Yksi valtio luovuttaa kaupalliselle toimijalle luonnonrikkautensa ja toinen kantaa riskit sijoituksesta.

Tämä lie sitä vapaata markkinataloutta. Yksityinen kansalainen ei voi syödä ja säästää samaan aikaan, yrityskansalainen ilmeisesti pystyy tähän. Me, veronmaksajat, kannamme yritysten kansainvälistymisen taloudelliset riskit, minkä jälkeen yritykset vetäytyvät kotimaisesta tuotannosta, markkinatalouteen vedoten.

Fuusioiden kautta upm pitää sisällään ensimmäisen suomalaisen metsäyhtiön, joka osti tehtaan ulkomailta. Nähtäväksi jää, mistä löytyy ensimmäinen suomalainen metsäyhtiö, joka sulkee viimeisen tehtaansa kotimaassa.

Jari Tamminen