Sunniterroristit valtaavat tilaa Irakissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Sunniterroristit valtaavat tilaa Irakissa

Irakilainen poliisipäällikkö väittää, että kyse ei ole yksittäisistä soluista vaan vaikutusvaltaisesta verkostosta.

Pommi-iskut ovat lisääntyneet Irakissa huhtikuisten parlamenttivaalien alla. Suomalaisessa mediassa pommituksista on kerrottu pienten terroristisolujen yksittäisinä iskuina.

Irakilaisen Daquqin kaupungin poliisipäällikön Nevzat Valin mukaan Irakin vahvin terroristijärjestö, sunnimuslimien Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) on kuitenkin vahva, kansainvälisesti verkostoitunut järjestö, jolla on runsaasti vaikutusvaltaisia tukijoita.

Levantti on nykyisen Syyrian alueen historiallinen nimi.

Daquq sijaitsee 40 kilometrin päässä Kerkûkista, joka on yksi Irakin rikkaimmista öljy- ja kaasualueista. ISIL toimii Kerkûkia ympäröivissä kylissä. Sen sanotaan haluavan yhdistää Irak ja Syyria suureksi sunniarabien valtioksi, jonka keskus olisi Kerkûk.

”Sunniterroristit ovat vahvempia kuin koskaan ennen, koska heillä on vaikutusvaltaisia ulkomaalaisia tukijoita, erityisesti Qatar ja Saudi-Arabia. Myös Turkki tukee heitä”, sanoo Nevzat Vali, joka osallistuu terrorismin vastaisiin operaatioihin.

Nevzatin mukaan ISIL-järjestöllä on emotionaalinen yhteenkuuluvuuden tunne Irakin sunnien kanssa: he eivät tuo itseään esille armeijana, vaan ennen kaikkea sunnimuslimeina.

Monet sunnit kannattavat ISILiä, koska he inhoavat shiiamuslimeja. Koska he myös pelkäävät shiioja, he hakevat turvaa järjestön voimakkuudesta.

Nevzat uskoo Ukrainan kriisin ja suurvaltojen välien kiristymisen lisäävän jännitteitä Irakissa ja tuovan ISILille lisää ulkomaista tukea. Se tarkoittaa paluuta kylmän sodan ilmapiiriin.

Nevzatin mukaan ISIL toimii järjestelmällisesti ja suunnitelmallisesti: järjestöllä on puolustusministeriö ja talousministeriö sekä eri aloihin, kuten räjäytyksiin, raha-asioihin ja tiedotukseen, erikoistuneita ryhmiä.

”Maaliskuun alussa järjestö teki suunnitelman räjäyttää siltoja neljänkymmenen päivän ajan, jottei armeija pysty liikkumaan alueella.”

Viime vuoden vaihteessa kansainvälinen yhteisö järkyttyi, kun terroristit ottivat haltuunsa Keski-Irakissa sijaitseva Fallujahin kaupungin.

Nevzat kertoo, että terroristit on sittemmin häädetty kaupungista. He ehtivät kuitenkin tuhota kaupungin vesihuollon, joten myös asukkaiden on pakko jättää kotinsa.

Kristiina Koivunen