Sukupuolisuuksia

Lukuaika: < 1 minuutti

Sukupuolisuuksia

Harri on tavallinen, perheellinen, nelikymppinen heteronainen, joka sattui syntymään väärään sukupuoleen.

Harri pujottaa sukkahousut siroihin jalkoihinsa ja sipaisee poskipunaa poskelleen. Vaaleat kutrit enää nutturalle ja töihin. Ei, Harri ei ole homo eikä drag queen. Harri ei näytä Uuno Turhapurolta liian pienessä hameessa, eikä hänellä ole kilometrin pituisia, kimaltelevia tekoripsiä. Harri on tavallinen, perheellinen, nelikymppinen heteronainen, joka sattui syntymään väärään sukupuoleen.

Barbipropagandaa ja muutama tarkoin suunnattu isku Raamatulla päähän. Tällä koktaililla trans-sukupuolisuus näyttäytyi minulle pahimmillaan sairautena ja syntinä, asiana josta ei kannata puhua ääneen. Tulipa juntti olo, kun sain Tiia Aarnipuun kirjan Trans – sukupuolen muunnelmia luettua loppuun.

Kuinka moni esimerkiksi tietää, että Bosnia-Hertsegovinan ja Albanian vuoristossa elää ihmisryhmiä, jotka voivat sopivan miesperijän puuttuessa nimetä naisen perheen pääksi, mieheksi. ”Vannoneiksi neitseiksi” kutsutut henkilöt pitäytyvät seksistä ja kutsuvat itseään miehiksi, vaikkeivät pyri peittämään biologista taustaansa. Kyse on yleensä yhteisön tarpeesta, mutta osa heistä on aikuisena itse päättänyt elää miehen elämää.

Lukuisissa muissakin kulttuureissa intersukupuoliset sekä transihimiset ovat olleet vuosia luonnollinen ja arvostettu osa yhteisöä. Suomessa intersukupuolisina syntyneiden lasten genitaalit silputaan lääkärin päätöksen mukaan muistuttamaan jompaakumpaa sukupuolta. Rintojen poistamiseen tarvitaan psykiatrin lupa, mutta niiden suurentaminen on ihan ok.

Aarnipuu uskoo, että sukupuolille asetettujen rajojen rikkominen herättää pelkoa ja vihaa, koska perustietoa sukupuolen variaatioista ei ole riittävästi. Mistäpäs tällaista perustietoa olisi ennen voinutkaan vaivatta hankkia, sillä Aarnipuun kirja on ensimmäinen suomalainen sukupuolen kaleidoskooppimaisuudesta asiallisesti ja kunnioittaen kirjoitettu tietoteos. Kirjaa vaivaa ainoastaan se, että sitä ei ole kirjoitettu jo kauan aikaa sitten.

Tiia Aarnipuu: Trans – sukupuolen muunnelmia. Like 2008. 266 s.

Inka Krueger

  • 9.9.2009