Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Sukunimi tai sukat

Lukuaika: < 1 minuutti

Sukunimi tai sukat

Tärkeä dokumentti seuraa sijaislasten & -aikuisten arkea.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vuonna 2009 kodin ulkopuolelle sijoitettuna oli yli 16?000 lasta ja nuorta. Lähes puolet huostassa olevista lapsista on sijoitettuna perheisiin. Vuoden 2009 huostaanotoista oli kiireellisten sijoitusten osuus kolme neljäsosaa. Huostassa olevista lapsista vajaa viidesosa oli tahdonvastaisesti huostaan otettuna.

Eri ikäisinä huostaanotettujen lasten tarinat ovat moninaisia, mutta kaikkia yhdistää perusturvallisuuden vakava järkkyminen ja elämän peruspalikoiden uudelleen etsimisen haaste. Sijaisperheitäkin on erilaisia. Tavallisten ihmisten valmiudet arjen suurimpien haasteiden hoitamisessa vaihtelevat. Sitä kunniakkaampaa on se, että niin monet ovat valmiit sitä yrittämään.

Mia Halmeen dokumenttielokuva Ikuisesti sinun seuraa kolmea eri tarinaa, pienen tytön tuloa vastaanottokotiin, teini-ikäisen tytön tasapainoilua uuden perheen ja vankilassa olevan isänsä välillä sekä viisi vuotta sijaisperheessä asuneiden alakouluikäisten sisarusten paluuta takaisin biologisen äitinsä luokse.

Halme kuvaa herkällä ja taitavalla tavalla tavallista arkea. Vaikka mukana on hyvin koskettavia kohtauksia, tarpeettoman tirkistelyn makua ei synny. On vaikea sanoa, kuinka paljon kameran läsnäolo vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen, ja kuinka paljon materiaalia on asianomaisten toiveista jätetty käyttämättä.

Silti Halme pääsee aivan riittävän syvällisesti kuvaamansa aiheen iholle ja ytimiin.

Ovien paukuttelua tai kiistaa siivouksesta ja sukkien katoamisesta on kaikissa perheissä. Mutta kun Halme kuvaa, kuinka sijaisäiti ja teini-ikäinen tytär lukevat yhdessä biologiselta isältä tulevaa kirjettä, jossa tämä kieltää tytärtään vaihtamasta nimeään, mistä seuraavaa surua sijaisäitikin on kykenemätön lohduttamaan, ollaan tämän ahdistuksen ytimessä.

Tämä elokuva on tärkeä.

Mia Halme: Ikuisesti sinun. Ensi-ilta 11.11.

Tuomas Rantanen