Lukuaika: < 1 minuutti

Sukellus pinnan alle

Budapest Metro käy läpi Unkarin historiaa maanalaisen kyydissä.

Tamas Matekovits ajaa päästä päähän metrolinja kolmosen, jonka reitti kulkee halki Budapestin yhdistäen pohjoisen työläislähiöt etelälaidan teollisuusalueeseen.

Matkan aikana hän tapaa ihmisiä, joiden elämäntarinat kertovat kaupungin nykypäivästä. Arkirealismia edustavat toreilla vihanneksiaan myyvät maanviljelijät, opettajat, muusikot ja muut reitillä kohdatut kansalaiset.

Matekovits käy teoksessa läpi hengästyttävän kirjon Unkarin poliittisia ideologeja, filosofeja, taiteilijoita ja vallankumouksellisia sadalta viime vuodelta.

Budapest Metro ei kuitenkaan ole tyylinsä puolesta tietokirja. Sen vapaasti kumpuileva kerronta poukkoilee nykypäivän ja historian välillä tavalla, joka muistuttaa enemmänkin proosaa.

Kokonaisuutta ei ole helppoa sisäistää, mutta moniäänisyydestä muodostuu kuva historian hampaisiin jääneiden ihmisten kohtaloista. Budapestissa nuo hampaat ovat olleet teräviä.

Tekstin ohella metroverkko tulee tutuksi pysäyttävien valokuvien kautta.

Sopivaan tunnelmaan auttaa myös Matekovitsin internetissä ilmaiseksi jakoon laittama musiikkikokoelma, johon hän on kasannut divareista ja kirpputoreilta haalimiaan unkarilaisia funk-rock-, romanijazz- ja etnofolk-helmiä sun muita huippupaloja vuosilta 1966–91.

Budapest asukkaineen on todistanut toistuvasti 180 asteen käännöksiä vallitsevassa ideologiassa. Tämä on jättänyt jälkensä niin kaupungin arkkitehtuuriin kuin kulttuuriin ja ihmisiinkin. Neuvostososialismia seurasi villi kapitalismi, nyt vallassa on kansallismielinen Fidesz ja rotuhygieniaa vaalii äärioikeistolainen Jobbik.

Päästessään päätepysäkille Kõbánya-Kispestiin, jonne on juuri kohonnut jälleen yksi ostosparatiisi, Matekovits alkaa pohtia oman kirjaprojektinsa oikeutusta.

”Koko kirja on kasattu kapitalistisilla tavaroilla: suunnitellun vanhenemisen kohdanneella kameran sulkimella, lounastunnilla sekuntikellon tikityksen kuulevan tehdastyöläisen kasaamalla tietokoneen näppäimistöllä ja kustannusalan työntekijöiden pätkätöillä.”

Matekovitsin itsekritiikki on tarpeetonta, sillä elämässä on paljon muutakin kuin materia, jota tehtaissa tuotetaan. Hänen työnsä tämän kirjan parissa ei suinkaan ole mennyt hukkaan.

Tamas Matekovits: Budapest metro – Kaupunki ja vallankumous pinnan alta. Like Kustannus 2012. 256 s. Neljä tähteä.

Budapest Metro Sound ladattavissa osoitteessa: www.mixcloud.com/budapestmetrosound

Jari Tamminen