Lukuaika: < 1 minuutti

Sudenhäntä kainalossa

Suomen susikanta heikkenee. Onneksi Tanja Karpela puolustaa susia.

Suomalainen ihminen on sudelle susi. Susikanta koko maassa on tällä hetkellä noin 150–160 yksilöä. Eläin on luokiteltu uhanalaiseksi. Silti maa- ja metsätalousministeriö myönsi tänä vuonna 22 uutta kaatolupaa.

”Tämä on erikoinen tilanne, kun yleensä maa- ja metsätalousministeriö on kuunnellut Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitosta ennen kaatoluvista päättämistä. Tänä vuonna suositukset ylitettiin”, kansanedustaja Tanja Karpela sanoo.

Luonto-Liiton susiryhmä on kampanjoinut vuodesta 2008 lähtien susien puolesta. Nyt kosmetiikkayritys Lush on liittynyt huolestuneiden joukkoon. Luonto-Liiton Sami Lyytinen korostaa, että laillisten surmien lisäksi susi joutuu usein salakaatajan uhriksi.

”On pelkkä myytti, että susia tulisi lisää Venäjän puolelta. Kanta on taantunut myös Karjalan tasavallan alueella”, Lyytinen sanoo.

Karpela on listannut seitsemän kohdan suojeluohjelman, johon sisältyy parempaa tiedottamista ja asennekasvatusta. Karpelan mukaan niinkin yksinkertaisilla toimilla kuin kotieläinten aitausten kunnossapidolla saataisiin vähennettyä susien aiheuttamia haittoja.

Karpela jäädyttäisi nyt myönnetyt kaatoluvat ja tutkisi salakaatotapauksia tarkemmin. Hän iloitsee uudesta rikosnimikkeestä ”törkeä metsästysrikos”, jonka myötä salakaadoista voidaan tuomita ja rangaista. Karpela ajaa muutoksia petokorvausjärjestelmään ja alueelliseen riistanhoitoon.

”Luonnonsuojelujärjestöt pitää saada mukaan riistanhoidon suunnitteluun.”

Kaiken kaikkiaan kyse on kansanedustajan ja luonnonsuojelijoiden mukaan vääristä mielikuvista.

”Susi on tappanut ihmisen Suomessa viimeksi joskus 1880-luvulla. Susi kuuluu suomalaiseen luontoon ja kansanperinteeseen”, Luonto-Liiton Leo Stranius toteaa.

Karpela korostaa, että Euroopan unioni velvoittaa Suomea suojelemaan susia.

”Surullista on, että Suomi ei ole saavuttanut suotuisaa suojelun tasoa. Haastankin kampanjaan mukaan maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan ja Metsästäjäin keskusjärjestön”, Karpela sanoo.

Kosmetiikkayritys Lushin liikkeissä Helsingissä, Espoossa & Lahdessa voi allekirjoittaa vetoomuksen susien suojelemisen puolesta. Vetoomukset lähetetään maa- & metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle.

Hannele Huhtala

Kommentoi Facebookissa