Spike Lee goes manga

Arvostelussa Spike Leen elokuva Old Boy.

Spike Lee yllättää katsojan elokuvalla, jossa ei ole tippaakaan poliittisuutta. Old Boy on taitava mutta eetokseltaan hämärä uudelleenfilmatisointi eteläkorealaisen Chan-wook Parkin samannimisestä toimintaelokuvasta (2003).

Tarinassa alkoholisoitunut heittiö Joe Doucett viettää 20 vuotta hotellihuoneeksi naamioidussa sellissä tietämättä vangitsijaansa tai rangaistuksensa syytä. Vapauduttuaan hän selvittää mysteeriä, harrastaa taistelulajeja vihollisten kanssa ja käy jaakobinpainia sieluriepunsa kanssa.

Ehkä Spike Lee on halunnut tehdä oman tarantinolaisen Aasia-pastissinsa. Tosin Tarantinon ensyklopedinen ironia ja tyylitajuinen tyylitajuttomuus loistavat poissaolollaan. Josh Brolinin esittämä päähenkilökin on kiinnostavampi läpimätänä surkimuksena kuin yli-inhimillisenä koston enkelinä.

Tyylilajiltaan horjuvan ja moraaliltaan kyseenalaisen elokuvan loppusaldoksi jää purkillinen ammattilaisen tiukaksi puristamaa väkivaltaviihdettä.

Spike Lee: Old Boy. Ensi-ilta 10.1. 3 tähteä.

Tuomas Rantanen

Kommentoi Facebookissa

Tuomas Rantanen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.