Soul on Bikes

Lukuaika: 2 minuuttia

Soul on Bikes

Soul on Bikes kertoo suomalaisille tuntemattomasta ilmiöstä rapakon takana, mustien heppujen 1950-luvulla perustetusta autokerhosta, joka seuraavan vuosikymmenen taitteessa muuttui Harley Davidson -kerhoksi.

Soul on Bikes kertoo suomalaisille tuntemattomasta ilmiöstä rapakon takana, mustien heppujen 1950-luvulla perustetusta autokerhosta, joka seuraavan vuosikymmenen taitteessa muuttui Harley Davidson -kerhoksi.

Kirjoittaja, pienviljelijän poika Louisianan maaseudulta, muuttaa Kaliforniaan ja innostuu autoista ja sen ajan uudesta musiikista rokista. Perustetaan autokerho East Bay Dragons, joka muuttuu moottoripyöräkerhoksi. Läheisiä suhteita solmitaan myös Helvetin enkeleihin ja muihin ryhmiin.

Moottoripyörien ja autojen rakentelua ja niiden ympärillä näkyviä lieveilmiöitä on usein pidetty vain valkoisille kuuluvana kulttuurina. Näin yleensä luulevat ne, jotka eivät ole käyneet siellä, missä mustat ja valkoiset jakavat saman kulttuurin rinta rinnan, kuten nyt vaikkapa usa:n länsirannikon suurkaupungeissa.

East Bay Dragoneilla oli alkuvaiheessa ollut joku valkoinenkin jäsen, mutta kaverin suusta tullut, mustien omaksi oikeudekseen varaama nigger-sana oli jossain määrin hermostuttanut muita. Siinä vaiheessa oli päätetty, että East Bay Dragons on vain amerikkalaisille mustille miehille, jotka ajavat Harley Davidsonia.

Gene Levingston kertoo kirjassaan värikkäästi Oaklandin ja Losin alueen mustista, valkoisista ja monirotuisista moottoripyöräkerhoista. East Bay Dragons toimii diplomaattisesti kaikkien muiden kanssa. ’

Varsinainen jengisota uhkaa kerran, kun huumebisnekseen sotkeutunut Dragonien jäsen ja huumejengin jäsen ampuvat toisensa. Huumejengi ilmoittaa, että Dragoneja tullaan vastedes ampumaan yksi kerrallaan. Kaikki muut alueen moottorijengit, mustat ja valkoiset, tulevat Dragonien tueksi, kunnes tilanne rauhoittuu.

Kirja on täynnä viime vuosisadan jälkipuolen amerikkalaista historiaa. Tekstissä vilisevät Martin Luther King, hipit, Vietnamin sota ja Mustat pantterit. Dragoneita voisi luonnehtia työväenluokan herrasmiehiksi, jotka ovat tarvittaessa kivikovia. Ja nämä kovat kudit tanssivat myös! Kirjaa lukiessa ei voi olla leikkimättä ajatuksella, että joku meikäläinen pikkukaupungin jenkkiautoharrastaja rasistisine T-paitoineen eksyisi samalle tontille näiden karjujen kanssa…

Miksi kirjoittaa arvio vuosia vanhasta kirjasta? No siksi, että valitettavasti kirjaa ei saa suomeksi. Soul on Bikes on koukuttava kirja, jolle löytyy varmasti lukijoita, jos joku näkisi kääntämisen vaivan.

Tobie Gene Levingston: Soul on Bikes. MBI Publishing Company 2003. 288 s.

Julle Tuuliainen

  • 9.9.2009