Kirjoittanut jukka vuorio

Sota & Rauha

Lukuaika: < 1 minuutti

Sota & Rauha

Arvostelussa Maarit Malmbergin Aapeli ja sotaveteraani Reino.

Talvisodan päättymisen 70-vuotispäivän aattona markkinoille tullut lastenkirja antaa kertojanäänen kuvitteelliselle veteraanille Reinolle. Hänelle kysymyksiä esittää pikkupoika Aapeli.

Kun Aapeli kertoo kuulleensa radiosta, että tänäänkin monet ihmiset joutuvat lähtemään kodeistaan sotaa pakoon, Reino harmittelee, etteivät ihmiset osaa elää sovussa. Reino sanoo, että ihmisten pitäisi olla suvaitsevaisempia ja muistaa, että sopu sijaa antaa.

Silti sivuilta kuultaa läpi hienoinen sodan ihannointi, vaikka toisaalta pikkupoikien näkökulma sotaan usein juuri sellainen onkin. Rauhankasvatus jää sivuilla isänmaan kutsun alle. Hyvästä yrityksestä huolimatta kirja sopii paremmin armeijan käyneiden kuin sivarien lapsille.

Reino sanoo muistavansa talvisodan paremmin kuin eilisen päivän. Tulee ihan oma isoisä mieleen. Rauha hänen muistolleen.

Rauhasta puheen ollen, Reinon koiran nimi on Rauha. Tiettävästi myös kokonaisia veljessarjoja on nimetty sodan eri vaiheitten mukaan Uskoksi, Toivoksi ja Rauhaksi.

Maarit Malmberg: Aapeli ja sotaveteraani Reino. Minerva Kustannus 2010. 40 s. 3 tähteä.

Jukka Vuorio