Sortuva uudisrakennus juhlii

Lukuaika: < 1 minuutti

Sortuva uudisrakennus juhlii

Berliiniläinen Einstürzende Neubauten on kaatanut ryskyen rockin raja-aitoja jo 30 vuotta. Blixa Bargeldin johtama yhtye on kokeellisen rockin pioneeri.

Berliiniläinen Einstürzende Neubauten on kaatanut ryskyen rockin raja-aitoja jo 30 vuotta. Blixa Bargeldin johtama yhtye on kokeellisen rockin pioneeri.

Suuri yleisö muistaa Bargeldin myös Nick Cave and the Bad Seedsin pitkäaikaisena kitaristina. Viime vuodet hän on keskittynyt luotsaamaan omaa yhtyettään.

Neubauten tunnetaan ennen kaikkea työkalu-, kone- ja romusoittimistaan. Bändin soitinvalikoimaan on kuulunut sähköporia, sorveja, ostoskärryjä ja metallitynnyreitä, sähkökitaraa, bassoa ja rumpuja unohtamatta.

Postpunkin ja industrialrockin hengessä alkanut metelöinti on sokeerannut ahdasmielistä rockkansaa. Se toimii kuin kylmä suihku. Aluksi tuntuu pahalta, mutta lopulta vaikutus on virkistävä. Neubauten edustaa avantgardea parhaimmillaan. Yhtye heittää rockin kuluneet konventiot surutta romukoppaan hyödyntäen vielä tästä lähtevän metelin. Yhtye on nopea käänteissään ja tiputtaa mukavuudenhaluisimmat kuulijat helposti kelkasta.

Neubautenin vaikutus rockin muodonmuutoksille on suuri. Nine Inch Nailsin ja Depeche Moden kaltaiset megabändit ovat nimenneet yhtyeen keskeiseksi vaikuttajakseen.

Vuonna 2008 bändi soitti täydelle Tavastialle huikean intensiivisen keikan. Teollista rytinää odottanut yleisö sai kuulla musiikkia, jonka ytimessä olivat ihmisäänet ja minimalistiset rytmit.

Huomio kiinnittyi jylhän kauniisiin sävellyksiin ja oivaltaviin melodioihin. Blixa ja kumppanit ovat jalostaneet ilmaisuaan unohtamatta romusoitinten lumoa. Neubauten on vanhentunut arvokkaasti säilyttäen vetovoimaisen häijyytensä ja jopa hellyyteensä.

Ryhmä saapuu lokakuussa 30-vuotiskiertueellaan Tampereelle. Kaksipäiväisen keikan ensimmäinen ilta kantaa nimeä An Evening with Einstürzende Neubauten. Ohjelmassa on elokuvia, installaatiota, harvinaista materiaalia ja lyhyt konsertti. Toisena iltana Einstürzende Neubauten on luvannut soittaa täysimittaisen keikan, jossa kuullaan sen tämän päivän iskuvoima.

Einstürzende Neubauten 20.10. Tampereen Klubilla & 21.10. Tampereen Pakkahuoneella.

Timo Kalevi Forss

  • 5.10.2010