Sorto levisi Mordvaan

Lukuaika: < 1 minuutti

Sorto levisi Mordvaan

Maailma lyhyesti: Venäjällä, Mordvassa on nostettu syyte riippumatonta Erzjan Mastor (Ersän Maa) -lehteä vastaan, ja viranomaiset vaativat sen sulkemista.

Venäjällä, Mordvassa on nostettu syyte riippumatonta Erzjan Mastor (Ersän Maa) -lehteä vastaan, ja viranomaiset vaativat sen sulkemista, Radio Svoboda raportoi.

Heinäkuussa presidentti Tarja Halonen ja Unkarin pääministeri Ferenc Gyurcsány tapasivat Mordvassa presidentti Putinin suomalais-ugrilaisen festivaalin aikana. Erzjan Mastorin päätoimittajan Jevgeni Tšetvergovin mukaan syyttäjä iski lehden kimppuun heti festivaalin jälkeen. Lehdessä arvosteltiin festivaalia useaan otteeseen. Lehteä syytetään ”ekstremismistä ja kiihotuksesta kansanryhmää kohtaan”. Mordvalaisaktivistien mukaan syyte on perätön.

Suomalais-ugrilainen festivaali peitti alleen Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen todelliset ongelmat, arvosteli Erzjan Mastorin varapäätoimittaja Grigori Musaljov. Hänen mukaansa Mordvan tasavallan johto harjoittaa aktiivista venäläistämispolitiikkaa.

Mordvalaisopposition johtajiin kuuluva Musaljov on myös Ersän kielen pelastussäätiön puheenjohtaja. Ersäläisen älymystön perustama säätiö on julkaissut Erzjan Mastoria vuodesta 1994.

Heinäkuussa Mordvan viranomaiset yrittivät keskeyttää ersien perinneuskon pääjuhlan, Rasken Ozksin. Viime vuonna hyökättiin itsehallintoelintä Ersän kongressia vastaan. Ersän kielen päivä poistettiin virallisesta kalenterista. Mordvalaisaktivisteja mustamaalataan mediassa jatkuvasti.

Mordvan tasavallan väestöstä 32 prosenttia on ersäläisiä ja mokšalaisia, mutta vähemmistökieliä- ja kulttuureja ei tueta. Mordvan tapahtumat ovat tuttuja Marinmaalta, jossa poliittinen sorto on jatkunut vuodesta 2000. Alun perin Putin kutsui Halosen vierailulle Mariin.

Yhtäkään marilaista aktiivia ei Saranskin festivaaliin kutsuttu. Marinmaan pääkaupungissa Joškar-Olassa on sen sijaan rakenteilla presidentti Putinille nimetty katu, jonka varrelle on tarkoitus pystyttää Putinin patsas.

Ville Ropponen

  • 9.9.2009