sopii tyyliin

Lukuaika: < 1 minuutti

sopii tyyliin

Ravintola Zetroin käymälässä vierasta odottavat lukottomat ovet ja reikäkannettomat peltisangot, joiden virtsaisille reunoille ei kukaan vähänkään hygieniasta käsittävä istahda.

Suomalaiset ovat kovia kertomaan vessajuttuja ulkomailta palatessaan. Juttujen päälle tietty nauretaan. Vaan kuka nauraa? Baltiassa ja lähialueilla mukavuuslaitosten taso paranee silmissä, meillä ei.

Eräs kansalainen teki terveystarkastajalle kirjallisen pyynnön kurkistaa helsinkiläisen Ravintola Zetorin käymälään. Ravintola kun sijaitsee ydinkeskustassa ja monet liikemiehet ajattelemattomuuttaan kuljettavat sinne ulkomaisia vieraitaan lounaalle luullen kaiketi, etteivät nämä tärkeät herrat käy kakalla. Käymälässä vierasta odottavat lukottomat ovet ja reikäkannettomat peltisangot, joiden virtsaisille reunoille ei kukaan vähänkään hygienista käsittävä istahda.

Terveystarkastajan näkemys oli, ettei käymälöissä ole huomautettavaa, vaan itse asiassa ne sopivat paikan tyyliin. Tyyliin voisivat sopia myös puiset ulkohuussit, jos niiden hygieniataso olisi jotenkin huollettu.

Miten niin ei löytynyt huomauttamista? Kuulemma siten niin, että terveystarkastajat ovat voimattomia ilman asianmukaista lakia. Laki määrittelee pönttöjen määrän ja sen, kuinka monta pönttöä miesten puolella voidaan korvata urinaariolla, kertoi herra Ilomäki kaupugin terveysvirastosta.

Laki ei puutu tilanteeseen, vaikka pöntöt olisivat ilman väliseiniä

kuin kasarmeilla ennen Elisabeth Rehnin aikaa ja istuimet vaikka kuinka virtsaisia. Samaan aikaan laki on kuitenkin tarkka siitä, ettei pelkkään juottolaankaan saa tuoda koiraa eikä muita lemmikkejä.

Jokohan olisi lainlaatijan aika tähän pakkojen ja kieltojen viidakkoon kehittää yleisten käymälöiden siedettävyyttä määrittelevät standardit, tai ainakin antaa terveystarkastajille valtuudet ja velvoitteet hoitaa

työnsä kunnolla?

Ravintola Zetor Helsingin Kaivopihalla, Mannerheimintie 3–5. Avoinna yleensä kello 15–03, perjantaisin 15–04.

Julle Tuuliainen

  • 9.9.2009