Sokerisaaren protesti

Lukuaika: < 1 minuutti

Sokerisaaren protesti

Maailma lyhyesti: Havaijin riippumattomuutta ajavien aktivistien mielestä Akaka-laki vesittäisi vaatimukset itsenäisyydestä.

Viime aikoina havaijilaisia on askarruttanut suhtautuminen niin sanotun Akaka-lain ratifiointiin USA:n kongressissa. Lainsäätämisen alkuvaiheessa olevasta laista äänestetään elokuussa.

Laki tunnustaisi alkuperäiset havaijilaiset kansana samoin kuin USA:n intiaanikansat. Laki mahdollistaisi USA:n ja havaijilaisten yhteisöjen neuvottelut maakysymyksistä. Lakiin perustuen voitaisiin maksaa myös korvauksia havaijilaisten kärsimistä historiallisista vääryyksistä. Laki olisi jatkoa viralliselle anteeksipyynnölle Havaijin itsenäisen kuningaskunnan kukistamisesta. Clintonin hallitus allekirjoitti anteeksipyynnön vuonna 1993.

Suhtautuminen lakiin on jakanut vahvasti USA:n poliittista ja järjestökenttää, myös alkuperäisiä havaijilaisia. Havaijin riippumattomuutta ajavien aktivistien mielestä laki vesittäisi vaatimukset itsenäisyydestä.

Aktivistien mielestä laki on lisäksi puutteellinen, koska se tunnustaa vain ”puhtaat havaijilaiset” alkuperäiskansaksi ja rajaa ulos puoliveriset. Havaijin 1,3 miljoonasta asukkaasta 22 prosenttia on alkuperäisiä havaijilaisia.

Havaijilaiset kansalaisjärjestöt lähettivät huhtikuussa avoimen kirjeen USA:n vasemmistolle. Järjestöt pyysivät tukea Havaijin demilitarisoinnille ja itsenäisyydelle.

The Nation -lehdessä julkaistun kirjeen oli allekirjoittanut Mana-järjestön puheenjohtaja Ikaika Hussey sekä seitsemän muun järjestön edustajat.

”Havaiji on yhä militarisoitu. Sotilastukikohdat vievät valtavasti tilaa ja likaavat ympäristöä”, kritisoivat aktivistit. ”Havaiji on kapitalistisen eliitin fantasia helposta elämästä paratiisisaarella. Ensin Havaiji alistettiin sokerin kasvatukselle, sitten turismille, joka perustui alkuperäisen havaijilaisen kulttuurin myymiseen.”

Turistishow’n pyörittäjien osaksi jäi köyhyys.

Huhtikuun lopussa Havaijin kuningaskunta -järjestön aktivistit valtasivat Iolanin palatsin sisäänkäynnit Honolulussa useiksi tunneiksi.

Iolanin palatsi oli Havaijin kuningasperheen koti. Vuonna 1893 amerikkalaiset plantaasinomistajat kumosivat monarkian merijalkaväen avustuksella. Lopullisesti USA liitti Havaijin itseensä 1898. Vuonna 1959 Havaijista tehtiin USA:n 50. osavaltio.

Havaijilaissyntyinen osavaltion senaattori Kalani English kävi tapaamassa valtaajia. ”Tämä on Havaijin kansan manifesti – ihmiset ovat turhautuneet maidensa ja kulttuurinsa viemisestä”, English totesi.

Lainaukset The Nationista ja Yahoo-newsin uutisesta.

Ville Ropponen

  • 9.9.2009