Skeptikko maanpaossa

Lukuaika: 2 minuuttia

Skeptikko maanpaossa

Intialainen rationalisti käräytti taikauskolla rahastavia helppoheikkejä, kunnes hän joutui jättämään kotimaansa.

Maaliskuussa 2008 India TV:n katsojaluvut nousevat ennätyslukemiin, lähes 200 miljoonaan. Vapaa-ajattelija Sanal Edamaruku on esittänyt suorassa lähetyksessä tantramestariksi tituleeratulle salatieteiden ammattilaiselle haasteen. Valkokaapuisen okkultistin on näytettävä todeksi hurjat puheensa ja surmattava hymyileväinen vapaa-ajattelija maagisia mantroja lausumalla.

Jättimäinen tv-yleisö seuraa ”tantrahaastetta” henkeään pidätellen. Sanskritinkielisten säkeiden resinointi ei tuota haluttua tulosta, ja tunnin kuluttua Edamaruku on yhä hengissä. Epätoivoinen tantramestari alkaa puristella skeptikon ohimoja rajuin ottein.

”Viimeisenä keinonaan hän heristeli veistä kasvojeni edessä samalla, kun lausui mantrojaan”, Edamaruku kertoo kuusi vuotta myöhemmin kaksiossaan Herttoniemessä.

Lopulta lyöty mestari myönsi tappionsa. Hän arveli ateisti Edamarukun nauttivan joidenkin salaa palvomiensa jumalien varjeluksesta.

Varjelukselle Edamarukulla olisi varmasti käyttöä. Vuosikymmenten mittaisen valistustyönsä aikana Intian rationalistiyhdistyksen puheenjohtaja on ehtinyt astua monille varpaille.

Intian niemimaalta löytyy pilvin pimein henkisyyteen erikoistuneita helppoheikkejä. Menestyneimmät heistä ovat satumaisten rikkauksiensa ja poliittisten kytkentöjensä ansiosta nousseet maan valtaeliitin huipulle.

Kaksi vuotta sitten maa alkoi polttaa skeptikon alkojen alla. Edamarukun oli paettava katolisen kirkon masinoimaa jumalanpilkkasyytettä Suomeen.

Tapahtumasarja käynnistyi kevättalvella 2012, kun Edamaruku matkusti Delhistä Mumbaihin tutkimaan ihmeeksi väitettyä ilmiötä. Itkeväksi Kristukseksi nimetyn krusifiksin jaloista oli alkanut tippua vettä. Ilmiölle löytyi pian luonnollinen selitys: huono viemäröinti.

Kun asiaa puitiin tv:ssä, Edamaruku sanoi katolisen kirkon tehtailevan ihmeitä tehostaakseen rekrytointiaan. Katolisen kirkon edustajat esittivät Edamarukulle avoimen uhkauksen: puheet ihmeiden tehtailusta olivat kirkon rienausta ja täyttivät rikoksen tunnusmerkit.

Pian Edamaruku sai tietää, että hänestä oli tehty lukuisia rikosilmoituksia ja syyttäjänvirasto oli käynnistänyt niiden pohjalta tutkimukset.

”Mumbain poliisiviranomaisilta alkoi tulla uhkaavan sävyisiä puheluita, aina keskellä yötä”.

Hiljattain edesmenneen opetusneuvoksen Pekka Elon avulla Edamarukulle järjestyi nopeasti turvapaikka Suomesta.

Skeptikon kaksi vuotta kestäneen maanpaon aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Edamaruku on menettänyt äitinsä ja tullut isoisäksi. Viime elokuussa hänen läheinen aatetoverinsa Narendra Dabholkar salamurhattiin.

Tänä vuonna Intian poliittinen kenttä mullistui, kun hindunationalistinen BJP voitti vaalit. Uudeksi pääministeriksi nousi avoimen fasistisessa, puolisotilaallisessa järjestössä poliittisen uransa aloittanut Narendra Modi.

Tuore pääministeri pyrkii edeltäjänsä lailla pitämään mahdollisimman lämpimät välit maansa henkisiin auktoriteettihahmoihin.

”Hän kumartaa vähän joka gurulle”, Edamaruku hymähtää.

Intian uusi valtapuolue on luvannut vapauttaa markkinat ja avata ovet ulkomaisille investoinneille, mutta kansalaisten perusoikeuksien turvaamisesta ei hallitusohjelmassa mainita mitään.

Kansainvälisestä painostuksesta huolimatta Edamarukua koskeva rikostutkinta on yhä vireillä.

Tuomas Kaila

mainos

  • 2.9.2014