Siepparit ilman ruispeltoa

Arvostelussa Marja Pyykön elokuva Sisko tahtoisin jäädä.

Marja Pyykön elokuva alkaa rohkeasti Thelma ja Louise -pastissilla. Samalla rima nousee turhan korkealle. Nyt kyse on kapinoivan kiltin tytön opettavaisesta tarinasta eikä alistavaa systeemiä vasten syöksyvistä monitasoisista ihmiskohtaloista.

Nuorten näyttelijöiden tsemppaus on kiitettävää. Käsikirjoituksesta puuttuu kuitenkin särmää ja aineksia lähtökohtaisesti kliseisten roolien syventämiseen. Siksi samat peruskohtaukset nähdään monta kertaa.

Erityinen pulma on, että elokuvaa kantava kahden nuoren naisen keskinäinen suhde ei oikein kipinöi. Pahistytön takana lymyävä vapauden valtakunta ei avaudu kutsuvasti vaan ikään kuin kirjallisia kiskoja pitkin.

Nuorisoelokuva on haastava laji. Onnistuneimpia nuorisoelokuvia yleensä yhdistää se, että katsojan on helppo myötäelää väärinymmärretyn angstia. Nyt jännite latistuu, koska kapina on enimmäkseen vastuutonta kohkaamista ja systeemi pyrkii voittopuolisesti hyvään. (TR)

Marja Pyykkö: Sisko tahtoisin jäädä. Ensi-ilta 13.8. Kaksi tähteä.

Tuomas Rantanen

Kommentoi Facebookissa

Tuomas Rantanen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.