Lukuaika: < 1 minuutti

Sarjakuva on edistystä

Arvostelussa Le monde diplomatiquen 100 sivua poliittista sarjakuvaa.

Le Monde diplomatique mainostaa itseään laatujulkaisuna. Mikäli vaikeaselkoisuus on laadun tae, Diplo on onnistunut tavoitteessaan. Onneksi toimitus on tarttunut ongelmaan julkaisemalla 100 sivua poliittista sarjakuvaa. Sarjakuvamuodossa julkaisun sanoma aukeaa lukijalle selkeämmin.

Vaikka monet tarinat toimivat, kaikissa ei ole sisäistetty sarjakuvailmaisun pelkistäviä keinoja. Teksti on välillä pientä piiperrystä ruutujen täydeltä. Lukeminen on raskasta, kun tekstiä ja kuvaa ei ole saatu tasapainoon. Moni tekijä käyttää niin monimutkaista kieltä, että tavallista pulliaista ärsyttää.

Albumi on kuitenkin kaiken kaikkiaan toimiva kokonaisuus. Kerronta on monipuolista ja tekniikoita on kokeiltu laidasta laitaan. Lukijaa ei päästetä liian helpolla. Teemat ovat kantaaottavia ja polttavan ajankohtaisia.

Sarjakuvissa avataan muun muassa yhteiskuntaluokkien välisiä eroja Afrikassa, kidutettujen siirtolaisten kohtaloita ja Etelä-Korean historiaa. Tarinat koskettavat ja pääsevät pakahduttavan lähelle lukijaa.

Le Monde diplomatique: 100 sivua poliittista sarjakuvaa. Into kustannus 2011. 100 s. Neljä tähteä.

Anna Kankaanpää

  • 27.2.2012