Lukuaika: < 1 minuutti

Sankareiden laulut

Amnesty täyttää 50 vuotta. Jari Tamminen kuuntelee juhlalevyä haltioituneena.

Suomen Amnesty juhlii kansainvälisen emojärjestönsä 50-vuotissyntymäpäivää näyttävästi ja antaumuksella, kuten kuuluukin. Vuoden mittaan on luvassa konsertteja, rockklubeja ja runoiltoja sekä elokuvafestarit.

Juhlien kärkihankkeena on vastajulkaistu kirjan ja cd-levyn yhdistävä Mitä vapaus on.

Levyllä on 12 biisiä, joita on ollut tekemässä kotimainen kärkikaarti. Palefacen eli Karri Miettisen tuottaman levyn rinnalla samoissa kansissa on myös kirjan verran taustatietoja kappaleissa esiteltävistä ihmisistä. Levy käsittelee Amnestylle sopivasti ihmisoikeustaistelijoita, jotka ovat joutuneet vainon uhriksi. Levy kertoo heidän tarinansa.

Ympäri maailmaa kerätyt ihmiskohtalot soljuvat venäläisestä kotiovelleen murhatusta toimittajasta Anna Politkovskajasta guatemalalaisen naisten oikeuksien ajajan Norma Cruzin kautta kiinalaiseen äitiin. Kivuliaan ajankohtaiset Romanian romanit saavat osansa huomiosta, Hortto Kaalon perustajajäsen Marko Putkonen muistuttaa heidän ahdingostaan.

Musiikillisesti levyn kappaleet seikkailevat karun rock-mätön ja oopperalaulun välillä ja vierillä. Moninainen artistikatras on saanut lähdemateriaalista paljon irti, asiaan on selkeästi keskitytty. Monet jopa onnistuvat paremmin kuin omassa leipätyössään.

Tiedotustilaisuudessa tekijöiden suulla todettiinkin, että kaikki osallistujat ovat mukana innoissaan ja että musiikki on tehokas keino välittää viestiä. Hieman ihmetyttää, miksi useampi näistä muusikoista ei tartu tähän mahdollisuuteen ja hyödynnä julkisuuspääomaansa useamminkin. Esimerkiksi hevipiireissä ei kuulemma tavata ottaa kantaa, miksi ei?

Levyllä itsensä ylittävä Herra Ylppö kuitenkin kannusti keskittymään levyn tarinoihin, ei artisteihin.

Loistavan levyn multikliimaksi saavutetaan, kun sukupolviensa heittämällä parhaat sanoittajat Ismo Alanko ja Asa yhdistävät voimansa. Tilityksen kruunaa pohjalla paukkuvat DJPP:n taustat.

Suurin ongelma juhlajulkaisussa on formaatti. Onko tämä lintu vai kala, levy vai kirja? Se ei sovi kokonsa puolesta levyhyllyyn ja kirjahyllyyn se taas hukkuu. Vaarana on, että ansiokkaat tarinat vaipuvat pölyiseen unholaan.

Mitä vapaus on – Amnesty Internationalin 50-vuotisjuhla-albumi. Amnesty International & Fullsteam Records 2011.

Amnestyn synttärijuhlat käynnistyvät Maailma kylässä -festivaaleilla lauantaina 28.5. Tulevaa ohjelmistoa voi vahdata osoitteesta www.amnesty.fi.

Jari Tamminen

Kommentoi Facebookissa