Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Sammumaton tähti

Lukuaika: < 1 minuutti

Sammumaton tähti

Arvio elokuvasta Kohtaamisia.

STT:n marraskuinen uutinen kertoi Klaus Härön Postia pappi Jaakobille -elokuvan voittaneen Lyypekin elokuvafestivaaleilla kirkon erikoispalkinnon ja yleisöäänestyksen. Lopussa mainittiin, että samoilla festivaaleilla Saara Cantellin Kohtaamisia oli palkittu parhaana elokuvana.

Ehkä Cantell ei ole tarpeeksi auteur uutisotsikkoon asti. Silti on huomionarvoista, jos kansainvälisen festivaalin pääsarjan voittaa tavallista suomalaista arkea kuvaava pienimuotoinen draamaelokuva.

Kohtaamisia sitoo ristikkäisiä ihmiskohtaloita toisiinsa. Tarinat ovat aitoja ja uskottavia, mitä nyt maahanmuuttajateemassa eksytään opettavaisuuden puolelle. Elokuvan vahvuus on kerronnan voimassa. Cantell käyttää taiten pitkiä episodiotoksia. Ne korostavat onnistuneesti sitä, miten ihmiselämä voi tihentyä yksittäiseen käännekohtaan.

Elokuvan tähdeksi nousee uransa vuonna 1953 Hilja-maitotyttönä aloittanut Suomi-filmin kaunotar Anneli Sauli. Ohjaaja uskaltaa luottaa tähden karismaan ja antaa hänen tulkinnalleen ansaittua tilaa. (TR)

Saara Cantell: Kohtaamisia. Ensi-ilta 5.3. 4 tähteä.

Tuomas Rantanen