S niin kuin SIS, osa 2

Lukuaika: < 1 minuutti

S niin kuin SIS, osa 2

Schengenin informaatiojärjestelmä (Schengen Information System) eli EU:n digitaalinen tietokanta rikollisuuden ja laittoman maahanmuuton ehkäisyyn.

SIS, Schengenin informaatiojärjestelmä (Schengen Information System) eli EU:n digitaalinen tietokanta rikollisuuden ja laittoman maahanmuuton ehkäisyyn.

Schengenin sopimus synnytti eurooppalaisen vapaan liikkuvuuden alueen. Mutta siellä, missä on vapautta, on myös vapautta uhkaavia riskejä ja vaaroja, ja siksi sinne on tuotava kontrollia ja valvontaa. Vuodesta 1995 käytössä olleeseen SIS-järjestelmään kirjataan tietoja muun muassa etsintäkuulutetuista henkilöistä sekä eri esineistä kuten varastetuista henkilöpapereista.

Suurin osa järjestelmään tallennetuista henkilöistä on maahantulokiellon saaneita siirtolaisia. Järjestelmä ei sisällä kaikkia jäsenmaita sitovia sääntöjä maahantulokieltojen myöntämisen perusteista. SIS siirtääkin jäsenvaltioiden omiin viranomaiskäytäntöihin perustuvat ”yleisen järjestyksen ja turvallisuuden” määritelmät koko unionin alueelle. Rekisteriin merkitty ulkomaalainen on virtuaalisesti aina sen maan rajalla, missä hänet on identifioitu turvallisuusuhaksi.

Turvallisuutemme nimissä luoduilla rekistereillä on taipumus laajeta. Rakenteilla oleva toisen sukupolven SIS mahdollistaa biometristen tunnisteiden tallentamisen, yhteiskäytön muiden tietopankkien kanssa ja yhä useamman viranomaistahon pääsyn tietoihin.

http://vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 7.10.2009