S niin kuin säilöönotto

Lukuaika: < 1 minuutti

S niin kuin säilöönotto

Säilöönotto, ulkomaalaisen hallinnollinen vapaudenriisto.

Haet turvapaikkaa ja sinut vangitaan useiden viikkojen ajaksi, lapsiperhe huumataan ennen käännytystä, epätoivoiset vangit ryhtyvät nälkälakkoon… Kyse ei ole mielivallasta kaukaisessa poliisivaltiossa, vaan arjesta Metsälän teollisuusalueella Helsingissä, Suomen ainoassa säilöönottokeskuksessa.

Metsälä on osa Euroopan laajuista säilöönottokeskusten saaristoa. Säilöinä toimivat niin lentokenttien odotusalueet, entiset vankilat, koulut tai sairaalat kuin piikkilangoin eristetyt leiritkin. Säilöönoton kesto vaihtelee päivistä useisiin kuukausiin, jopa vuosiin, eikä säilöön otetulla siirtolaisella usein ole mitään tietoa siitä kauanko vangitsemista jatkuu. Mellakat, paot, nälkälakot, psyykkiset sairaudet ja itsemurhat ovat tapoja, joilla vapauden menetykseen ja epävarmuuteen reagoidaan.

Säilöönottokeskukset ovat Euroopan alueen sisäisiä rajojen jatkeita, jotka eristävät siirtolaiset heidän perusoikeuksistaan. Säilöönottoa ei tehdä rikoksen tai rikosepäilyn perusteella, vaan esimerkiksi henkilöpapereiden puuttumisen takia tai karkotuksen onnistumisen varmistamiseksi. Säilöönottokeskukset eivät olekaan vankiloita: normaaleilla vangeilla on enemmän oikeuksia kuin säilöön otetuilla.

vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 17.11.2009