Lukuaika: 3 minuuttia

Rynnäköllä hippien koteihin

Eräänä aamuna Itävallan aktivistit saivat kimppuunsa satoja poliiseja. Oikeudessa aktivistit saivat kuulla olevansa rikollisjärjestön jäseniä.

Aikaisin keskiviikkoaamuna 21. toukokuuta Itävallan poliisi laittoi käyntiin suuroperaation maan eläinoikeusliikettä vastaan. Kaikkiaan satoja poliiseja osallistui iskuun, jossa virkavalta tunkeutui 21 kotiin ja pidätti 25 ihmistä. Lisäksi yhteensä seitsemän erillistä toimistoa ja varastoa tutkittiin ja niistä vietiin tietokoneet, kännykät, kirjat, videokasetit ja suurin osa järjestöjen papereista. Kuulustelujen jälkeen kiinniotetuista pidätettiin kymmenen.

”Heräsin aamuyöllä rikkoutuvan oven pamahdukseen. Välittömästi sen jälkeen joukko aseistautuneita ja naamioituneita poliiseja ympäröi sängyn, jossa nukuin tyttöystäväni kanssa. Poliisit osoittivat meitä aseilla ja huusivat, että jos liikahtaisin, he ampuisivat minua päähän. He etsivät veljeäni”, kertoo Harald Balluch.

Fysiikan tohtori Martin Balluch, joka tunnetaan Itävallan suurimman eläinoikeusliikkeen Verein Gegen Tierfabrikenin (VGT) mediavastaavana sekä myös ahkerana kansainvälisen eläinoikeusliikkeen luennoitsijana, oli lopulta pidätettyjen joukossa.

Itävaltalaiset aktivistit ovat saavuttaneet kymmenen viime vuoden aikana paljon. Heidän ansiostaan Itävallassa on kielletty turkistarhaus, sirkuseläimet, häkkikanalat, kädellisten eläinkokeet ja viimeksi kanitarhaus. Poliisi teki iskunsa vain päivää ennen kuin aktivistien piti aloittaa seuraava suuri kampanjansa eläinsuojelulakien merkittäväksi parantamiseksi.

”Kahteen viikkoon minulle ei kerrottu mitään syytä pidättämiselle. Istuin sellissäni ja mietin, mitäköhän tapahtuu ja kuinkakohan kauan tätä jatkuu. Aina tuli uusi päivä eikä mitään tapahtunut. Koko aikana minulta ei kysytty yhtään kysymystä, joka olisi liittynyt pidätykseen tai mahdollisiin rikoksiin, joista minua epäiltäisiin. Kun kaksi viikkoa oli kulunut, minut vietiin oikeuteen.”

Oikeudessa ilmeni, että aktivistien seuraamiseen oli käytetty mittavia resursseja. Asianajaja ei kuitenkaan onnistunut löytämään useamman puhelinluettelon paksuisesta esitutkintamateriaalista päteviä syitä vangitsemiselle.

”Sain kuulla, että pidätettyjen puhelimia oli kuunneltu kaksi vuotta, ja samaan aikaan myös kaikki sähköpostimme oli luettu. Kotejamme vastapäätä sijaitseviin taloihin on asennettu kameroita, jotka ovat kuvanneet kotioviamme. Asianajajallemme annettiin 2 500 sivua tekstiä todisteeksi asiasta. Tekstistä ei tosin löydy todisteita mistään rikoksesta”, Martin Balluch kertoo vankilan sairaalasta lähettämässään kirjeessä 9. kesäkuuta. Kirje oli osoitettu kansainväliselle eläinoikeusliikkeelle ja julkaistiin eri maiden aktivistien sähköpostilistoilla.

”Oikeudessa saimme viimein kuulla, että meidät on pidätetty, koska muodostamme suuren rikollisorganisaation, jossa on yrityksen kaltainen hierarkia. Sen jälkeen syyttäjä luki pitkän listan kaikista eläinten oikeuksiin liittyvistä rikoksista, joita Itävallassa on koskaan tapahtunut. Yrityksen kaltainen rikollisorganisaatiomme on kuulemma niistä kaikista vastuussa. Tämä kuulostaa tietysti vitsiltä, mutta ei ikävä kyllä ole sitä. Sen jälkeen seurasi ikään kuin varmuudeksi vielä lista kaikesta ei-rikollisesta eläinoikeustoiminnasta, mitä olemme harjoittaneet”, Balluch jatkaa.

Syyttäjän pitkän puheen jälkeen Balluchin asianajaja totesi, että mainituista rikoksista ei ole todisteita pidätettyjä henkilöitä vastaan. Balluch olisi halunnut itse lausua oikeudessa jotakin puolustuksekseen, mutta hänelle ei annettu siihen lupaa. Sen sijaan tuomari ojensi Balluchille valmiiksi kirjoitetun paperin, jossa ilmoitettiin tutkintavankeuden jatkuvan vielä ainakin neljä viikkoa.

”Vuonna 2004 perustettu poliisin aktivisteja seuraava ryhmä ei vuosien intensiivisen tarkkailunkaan jälkeen löytänyt mitään todisteita, joilla he olisivat voineet yksilöidä tiettyjä rikoksia tiettyjen ihmisten tekemiksi. Mutta me kampanjoimme jatkuvasti, saimme uusia jäseniä ja saavutimme uusia voittoja”, Balluch kirjoittaa.

”Siksi meitä vastaan otettiin käyttöön uusi laki, joka on virallisesti suunniteltu terroristijärjestöjä ja mafiaa vastaan. Lain mukaan ei ole sallittua muodostaa yli kymmenen hengen ryhmää, jota johdetaan yrityksen kaltaisesti ja joka tähtää poliittiseen tai taloudelliseen muutokseen rikollisen toiminnan kautta.”

Itävallassa hiljattain käyttöön otettu laki osoittautui aktivistien kannalta ongelmalliseksi, koska esimerkiksi julisteiden levittäminen on usein lain vastaista. VGT:llä on yli

40 000 maksavaa jäsentä, ja vasta oikeudessa ilmeni, että kyse ei olekaan eläinoikeusjärjestöstä vaan rikollisorganisaatiosta.

”Meidän tapauksessamme rikollisen toiminnan määritelmä täyttyy julisteiden liisteröinnistä, yritysten sisäänkäyntien tukkimisesta mielenosoituksissa ja tehotuotantotilojen laittomasta kuvaamisesta”, Balluch jatkaa kirjeessään.

Koska liisteröinti ei kuulosta kovin raflaavalta, aktivistit kuukauden lisätutkintavankeuteen tuominnut tuomari antoi tapauksesta lehdistötiedotteen, jossa sanottiin, että Balluchin johtamaa joukkiota epäillään muun muassa tuhopoltoista ja kaasuhyökkäyksistä.

Martin Balluch tosin itse ei osaa edes kuvitella, mitä kaasuhyökkäys voisi tarkoittaa eläin-oikeusliikkeen yhteydessä. Hän aloitti nälkälakon välittömästi pidätyksensä jälkeen protestiksi aktivistien kohtelulle. Balluch on ollut nyt kuukauden nälkälakossa ja hänet on siirretty vankilan sairaalaan pakkoruokintaan. Erittäin huonokuntoinen Balluch on laihtunut 21 kiloa ja hänellä on vaikeuksia pysyä tajuissaan.

”Tämä on poliittinen oikeudenkäynti. Kyseessä on täyden mittakaavan hyökkäys laillista eläinoikeusliikettä vastaan. Ehkä liike on saanut aikaan liian paljon. Pyydän kaikkia protestoimaan todellisia rikollisia vastaan, jotka löytyvät eläinoikeusliikkeen vastustajista. Tarvitsen apuanne. Luotan teihin. Kiitos kaikesta jo antamastanne tuesta. Pyydän teitä luottamaan siihen, että minua kohtaan ei tulla löytämään mitään todenmukaisia todisteita tekemikseni väitetyistä rikoksista”, Balluch päättää kirjeensä.

Voimassa 6/2007 Martin Balluch-artikkeli Se vai hän:

Se vai hän

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Jukka Vuorio