Lukuaika: < 1 minuutti

Ruusuja & pommeja

Istumme hotellin vehreässä ruusupuutarhassa. Kabulin maaperä on otollista ruusujen kasvattamiselle. Ne kukkivat heleästi juuri nyt.

TAPAAMINEN Istumme hotellin vehreässä ruusupuutarhassa. Kabulin maaperä on otollista ruusujen kasvattamiselle. Ne kukkivat heleästi juuri nyt.

”Tietävätköhän amerikkalaiset edes mikä ero talibanilla ja al-Qaidalla on?” Kabulissa asuva ärhäkkä amerikkalainen toimittaja Jean MacKenzie syyttää nykyisestä tilanteesta omaa maataan.

Tunnelma Afganistanissa on muuttunut kireämmäksi. Taliban on jälleen voimistunut. Köyhien perheiden nuoria poikia värvätään riveihin väkisin. Silti monet paikalliset ihmiset vihaavat ulkomaisia sotilaita, presidentti Karzain hallintoa ja sen korruptoituneita tukijoita jopa enemmän kuin talibankapinallisia.

Tulimme Kabuliin kouluttamaan paikallisia naistoimittajia. He ovat tiedonhaluisia ja suorapuheisia. Puolet kurssilaisista on sitä mieltä, että maassa tarvitaan ulkomaista apua: ”Älkää jättäkö meitä yksin”, he pyytävät. Osa ajattelee, että maan pitäisi antaa käydä omat sotansa.

Suurin osa afgaaneista on traumatisoitunut tavalla tai toisella 30 vuotta kestäneiden sotien ja konfliktien seurauksena. Kehitysohjelmiin olisi pitänyt satsata reilusti jo aikoja sitten. Sotilasjoukkojen ylläpitämiseen uppoaa yhä enemmän rahaa, kustannukset ovat kirineet kehityshankkeiden budjettien ohi. Riisin hinta on noussut, korruptio ja huumekauppa rehottavat.

Varsinkaan köyhä maaseutuväestö ei hahmota, mitä kansallisuuksia aseita kantavat sotilaat edustavat. Kansainvälisten joukkojen läsnäolo on herättänyt myös mietteitä ulkomaalaisten vaikuttimista. Maan karusta maaperästä puskee ruusujen lisäksi unikoita, mineraaleja, öljyä ja uraania.

Afganistanilla on mahdollisuus selviytyä, jos se saa kestävää, kansainvälistä tukea. Jean MacKenzie tietää miten sota voitetaan, jos hän saisi päättää. ”Lopettaisin armeijan tekemät sotilasoperaatiot ja määräisin sotilaat vahtimaan kehitysprojekteja.”

Mutta yhä useampi afgaani haluaa kaikki kansainväliset joukot pois maasta, vaikka se tarkoittaisi sisällissotaa.

Afgaanimiehet haluavat sotia omat sotansa.

www.globalpost.com/bio/jean-mackenzie, www.naistoimittajat.fi, Unifemin uusien illassa 28.1. Suomeen Afganistanista muuttanut Nadia Mosa kertoo tarinansa. Ilta Helsingissä Unifemin toimistolla, Töölöntorinkatu 2 B, 8. kerros, kello 17.30.

Päivi Nikkilä

  • 17.12.2009