Lukuaika: < 1 minuutti

Ruotsalaisten BB-avioliitto

Arvostelussa Jörgen Bergmarkin ohjaama Ruotsalainen avioliitto -elokuva.

Mitä tapahtuu kun kaksi tahoillaan naimisissa olevaa aikuista ihmistä rakastuu? Jörgen Bergmarkin ohjauksessa nämä ihmiset muuttavat puolisoineen samaan taloon.

Karinin ja Erlandin välille syttyy tunteita, joiden sammuttamiseksi Karin ja hänen aviomiehensä Sven-Erik muuttavat Erlandin ja Mayn kotiin. Kiusallisen yhteiselon helpottamiseksi laaditaan säännöt: esimerkiksi seksiä saa harrastaa vain suljettujen ovien takana.

Avioliiton kulissia pidetään yllä avioliittokoululla. May ja Erland saarnaavat avioliiton autuudesta kirkossa muille aviopareille. Toisinaan kirkko toimii aviorikoksen näyttämönä, lihan himo tyydytetään alttarilla.

Avioliittotalossa yritetään keskustella avoimesti. Päiväkirjahuoneelle olisi käyttöä, sillä tunteista ei puhuta vaan kaikki yritetään selvittää aikuismaisen rationaalisesti kahvipöydän ääressä. Suurimmat huudot tulee siitä kun joku on lainannut luvatta toisen tohveleita.

Elokuvan tapahtumat ovat yhtä aikaa perin arkisia, mutta kaikessa järkevyydessään epämiellyttävän absurdeja. Sitä kai se (avio)elämä onkin.

Jörgen Bergmark: Ruotsalainen avioliitto. Elokuvateattereissa nyt. Kolme tähteä.

Maria Kozulya

  • 5.11.2010